Seria întâlnirilor duhovniceşti organizate de Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi Români (ASCOR) şi Liga Tinerilor Creştini Ortodocşi Români (LTCOR) în cadrul Simpozionului „Serile filocalice «Dumitru Stăniloae»“ a continuat joi seară, 21 noiembrie, cu o conferinţă intitulată „De la Caligrafie la Filocalie“, susţinută de academicianul Alexandru Surdu în Aula Magna „Teoctist Patriarhul“ a Palatului Patriarhiei.
Discuţiile din cadrul simpozionului au urmărit aducerea în atenţia tinerilor a legăturii dintre teologie şi spiritualitate, aspect asupra căruia părintele profesor Dumitru Stăniloae insista în fiecare dintre studiile şi prelegerile sale. Conferinţa susţinută de academicianul Alexandru Surdu a atras atenţia asupra artei deosebite a scrisului, a frumuseţii scrierilor vechi şi a importanţei cărţilor în dezvoltarea culturii şi spiritualităţii unui neam. „Tema acestei discuţii este cu totul deosebită, mai ales în zilele noastre, când calculatorul a devenit un instrument atât de important şi nu se mai acordă importanţa cuvenită cărţilor şi bibliotecilor. Dar, în ciuda acestui fapt, mai ales pentru noi, creştinii ortodocşi, cărţile reprezintă un lucru cu totul aparte. Cărţile frumoase ale creştinătăţii au fost considerate mult timp drept cele mai frumoase cărţi ale omenirii“, a spus academicianul Alexandru Surdu.
În discursul său, academicianul a făcut o incursiune în istoria scrisului, de la tahigrafi la copişti şi tipografi, a marcat momentele cele mai de seamă ale evoluţiei scrierilor româneşti şi a făcut o apreciere asupra legăturii dintre scrierile vremii şi frumuseţea spirituală sau duhovnicească a oamenilor. Odinioară, a explicat academicianul Alexandru Surdu, oamenii acordau mai multă atenţie sufletului, aşa încât interesul faţă de caligrafie, grafia frumoasă, a evoluat la filocalie, scriere frumoasă, atunci când învăţaţii vremii au început să îi traducă pe Părinţii Bisericii. Venirea comunismului însă a atras după sine şi lipsirea scrierilor de duhul filocalic, astfel încât, în zilele noastre, nu toate cărţile mai transmit acel principiu al frumosului, atât de preţuit înainte.
La întâlnire au participat numeroşi studenţi de la diferite facultăţi ale universităţilor bucureştene, precum şi alţi invitaţi. Simpozionul „Serile filocalice «Dumitru Stăniloae»“ a ajuns la cea de-a XVIII-a ediţie. „Simpozionul s-a născut chiar în anul în care părintele Dumitru Stăniloae a trecut la Domnul. Pentru că a fost prea puţin timp, între 1990 şi 1993, când părintele a putut să iasă public şi să vorbească, ne-am gândit să îl facem noi cunoscut, iar ideea iniţială era de a face un singur simpozion, însă, în anii următori, studenţii şi oamenii din Bucureşti ne-au cerut să continuăm, şi aşa a apărut ideea de a organiza an de an acest eveniment“, a spus părintele Vasile Gavrilă, preotul îndrumător al ASCOR Bucureşti.