IPS Părinte Mitropolit Ioan și-a serbat, și anul acesta, onomastica, la sărbătoarea Soborului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, Înaintemergătorul Domnului, luând masa de prânz cu beneficiarii Centrului social de urgență pentru persoane fără adăpost de la Pădurea Verde din Timișoara.
Cenaclu dedicat poeziei creştine la Mănăstirea Caşin
Mănăstirea Caşin II, Protopopiatul Oneşti, va organiza mâine, în ziua pomenirii Sfântului Simeon Noul Teolog, un cenaclu dedicat poeziei creştine. Evenimentul va fi precedat de Sfânta Liturghie, care va fi oficiată de PS Ioachim Băcăuanul.
Cu binecuvântarea Preasfinţitului Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, în Biserica cu hramurile „Buna Vestire“ şi „Sf. Simeon Noul Teolog“ din parohia Mănăstirea Caşin II, Protopopiatul Oneşti, judeţul Bacău, se va organiza mâine prima ediţie a Cenaclului „Sfinţii Trei Teologi: Sfântul Simeon Noul Teolog, Sfântul Grigorie Teologul şi Sfântul Ioan Evanghelistul“. Programul va cuprinde recitaluri din scrierile mai multor poeţi creştini şi va fi susţinut de elevii Şcolii „Ghiţă Mocanu“ din Oneşti şi de cei de la Şcoala Generală Mănăstirea Caşin. „Mâine-dimineaţă, PS Ioachim Băcăuanul va oficia Sfânta Liturghie în parohia Mănăstirea Caşin II. „Scopul cenaclului este acela de a-L preamări pe Dumnezeu prin sfinţii Săi. Ne propunem ca la această primă ediţie să organizăm, având în vedere că parohia noastră îl va serba pe Sfântul Simeon Noul Teolog, un cenaclu. Vom avea bucuria ca slujba Sfintei Liturghii să fie oficiată de Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul, alături de un sobor de preoţi şi diaconi. Cenaclul organizat în parohia noastră este un recital de poezie creştină, care cuprinde fragmente din imnele iubirii dumnezeieşti ale Sfântului Simeon Noul Teolog, în traducerea părintelui Dumitru Stăniloae. Prin acest recital de poezie creştină ne propunem să promovăm imnul creştin. De asemenea, dorim să arătăm cât de importantă este poezia creştină, bazându-ne pe ceea ce ne învaţă Biserica noastră, dar în mod special pe scrierile părintelui Dumitru Stăniloae“, a spus pr. paroh Ioan Bârgăoanu.
Conferenţiari de la Bucureşti şi Iaşi
Evenimentul face parte din seria acţiunilor culturale organizate de Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului cu prilejul Anului comemorativ al părintelui Dumitru Stăniloae. În cadrul cenaclului vor avea loc discuţii cu privire la opera de traducere realizată de părintele Dumitru Stăniloae. La acest cenaclu vor conferenţia conf. univ. dr. Dan Mihai Chiţoiu, de la Facultatea de Filosofie a Universităţii „Al. I. Cuza“ din Iaşi, şi lect. dr. Sabin Preda, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul“ din Bucureşti. „Această sărbătoare a fost legată de personalitatea părintelui Dumitru Stăniloae pentru că este considerat cel mai mare teolog al sec. al XX-lea. Părintele Stăniloae ne-a arătat cât de importantă este poezia creştină. Dorim să atragem atenţia asupra importanţei limbajului poetic în teologie printr-un recital de poezie creştină. Acest recital se vrea o rugăciune a poeziei şi o poezie a rugăciunii“, a adăugat pr. paroh Ioan Bârgăoanu.