Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit în Duminica dinaintea Crăciunului, a Sfinților Părinți după trup ai Domnului, 22 decembrie 2024, un cuvânt de învățătură în Paraclisul istoric „Sfântul
Centenarul învățământului teologic ortodox academic din Oradea
Sfinții Trei Ierarhi au fost prăznuiți de instituțiile teologice ortodoxe orădene, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Episcop Dr. Vasile Coman” şi Liceul Teologic Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu”. Cu acest prilej, a avut loc şi festivitatea de deschidere a manifestărilor dedicate Anului Centenar al învățământului teologic ortodox academic din Oradea 1923-2023.
În cadrul festivităţii, Preasfinţitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, a oferit pr. prof. dr. Dumitru Abrudan (în absență, datorită vârstei înaintate și stării de sănătate), cel dintâi decan de la reactivarea facultății orădene (1991-2000), pr. prof. dr. Nicu Dumitrașcu, decan (2004-2012), pr. prof. dr. Dumitru Megheșan, decan (2012-2019), și actualului decan, pr. conf. dr. Viorel- Cristian Popa, Ordinul eparhial „Episcop Roman Ciorogariu” pentru clerici, în semn de apreciere și prețuire pentru activitatea învățătorească și sacerdotală desfășurată.
A urmat săvârșirea Sfintei Liturghii arhierești şi slujba de pomenire pentru ctitorii, profesorii și ostenitorii învățământului teologic ortodox academic din Oradea. Cuvântul ocazional a fost rostit de Cristian-Alin Nistor, absolvent al facultăţii și președintele filialei orădene a Asociaţiei Studenţilor Creştin Ortodocşi Români (ASCOR).
În Aula Magna a universității, a avut loc, apoi, Colocviul universitar dedicat Centenarului. Pr. conf. dr. Viorel-Cristian Popa, decanul facultății, a făcut o retrospectivă a Academiei Teologice Ortodoxe din Oradea care îşi are începuturile în anul 1923, prin implicarea ierarhului ctitor Roman Ciorogariu, fiind organizată după modelul cernăuțean, cu patru ani de studii. În condițiile ocupației horthyste, instituţia s-a refugiat la Timișoara, unde a funcționat între anii 1941 și 1948, pentru ca în 1948 să fie desființată de regimul comunist. După 1989 au fost făcute demersurile pentru redeschiderea învățământului teologic ortodox universitar la Oradea, la inițiativa vrednicului de pomenire Episcop al Oradiei, dr. Vasile Coman. În cei 32 de ani de existență, facultatea orădeană și-a consolidat poziția în mediul academic.
Pr. prof. Radu Valer Rus, vicar eparhial și director al Liceului Ortodox orădean, a transmis mesajul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, intitulat: „Centenar la Oradea - Un secol de teologie ortodoxă românească”, cu ocazia sărbătoririi a 100 de ani de la înființarea Academiei Teologice din Oradea (1923-2023).
A fost citit, apoi, mesajul transmis de Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, care a subliniat că „aniversarea Centenarului instituției teologice orădene reprezintă un moment de bucurie și împlinire, un prilej binecuvântat de aleasă omagiere a tuturor generațiilor de profesori, studenți, fondatori și susținători ai acestei înalte instituții academice. (...) O mare bucurie și împlinire sufletească pentru noi este rememorarea prezenței și activității noastre didactice la Facultatea de Teologie din Oradea, la reînființarea căreia ne-am acordat, alături de alți erudiți profesori de la Facultatea de Teologie din Sibiu, toată disponibilitatea și sprijinul științific necesar”.
Cu acest prilej, Preasfințitul Părinte Episcop Sofronie a mărturisit că ,,am venit cu toată dragostea și prețuirea noastră, la aniversarea Centenarului învățământului teologic de grad universitar superior de la Oradea, deoarece învățământul teologic ortodox de pe aceste meleaguri a fost și este parte integrantă a istoriei noastre naționale și culturale, a istoriei continuității și a istoriei spiritualității ortodoxe”.
Ierarhul a evidențiat rolul major pe care Academia fondată în anul 1923 l-a avut în consolidarea spirituală, culturală și națională a prezenței românești în aceste ținuturi.
„Universitatea de Stat românească din Oradea există, în primul rând, datorită înființării, la 1923, a unei instituții superioare de învățământ românesc la Oradea”, a spus ierarhul.
Conf. univ. dr. Aurel Căuș, președintele Senatului Universității din Oradea, a transmis mesajul de felicitare în numele conducerii instituției.
Evenimentul a continuat cu lansarea Medaliei și Diplomei aniversare a facultății, cea dintâi personalitate onorată cu această distincție fiind Preasfințitul Părinte Episcop Sofronie. A urmat dezvelirea tabloului cu chipurile primei generații de absolvenți ai Facultății de Teologie orădene (1991-1995) și cele ale dascălilor lor. Manifestările academice dedicate Centenarului învățământului teologic ortodox academic din Oradea vor continua pe tot parcursul anului 2023.