În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Centru cultural românesc la Boston
Comunitatea ortodoxă românească din metropola americană Boston va avea în curând un centru cultural românesc. Până la realizarea acestui deziderat, credincioşii ortodocşi români organizează mai multe acţiuni culturale şi religioase pentru strângerea de fonduri, în vederea restaurării lăcaşului de cult din Wakefield.
Una din vechile metropole americane de pe malul estic ale continentului nord-american, Boston, adăposteşte numeroşi români. Dorul de familie şi de meleagurile natale i-a determinat să întreprindă în ultimele decenii o serie de activităţi prin care să le aline dorul de casă. Astfel, o parte din aceste activităţi s-a concretizat în 1996, când s-a cumpărat un lăcaş de cult, însă abia după trei ani credincioşii au păşit în propriul lăcaş situat în Wakefield, din apropierea Bostonului. "De atunci s-au efectuat mai multe lucrări de restaurare şi aducerea lăcaşului de cult la forma canonică a unei biserici ortodoxe, lucrări ce au culminat cu construirea, pictarea şi sfinţirea noii catapetesme, un monument sfânt al credinţei şi artei ortodoxe româneşti pe pământul american", a precizat pr. Nicolae Simion, paroh al comunităţii ortodoxe româneşti din 1998. În prezent, comunitatea ortodoxă românească din Boston organizează mai multe evenimente pentru achitarea ratelor lunare şi pentru obligaţiile de întreţinere, pentru ca anul viitor să se pregătească planurile pentru un centru cultural pentru românii din Boston şi împrejurimi. "Am dori ca acest viitor centru cultural românesc să fie prevăzut cu o sală pentru organizarea de spectacole, simpozioane, expoziţii etc., să deţină o bibliotecă, bucătărie, să poată oferi spaţiu pentru o şcoală unde alături de limba română să fie organizate şi cursuri de ştiinţe şi arte prin care copiii noştri să fie pregătiţi pentru viitorul mult mai complex şi globalizat al lumii în care atât noi, dar mai cu seamă ei vor trăi. Prin realizarea celor două proiecte de prioritate - plătirea integrală a clădirii bisericii noastre dragi şi construirea unui centru cultural românesc - vom putea demonstra că suntem o puternică comunitate, că suntem continuatorii culturii româneşti creştin-ortodoxe şi aici, în jurul Bostonului, şi că vom avea satisfacţia pe care o avem în prezent, când deschidem uşile bisericii noastre proprii", a mai precizat pr. Nicolae Simion. Din 2009, Biserica "Cuvioasa Parascheva" din Wakefield a primit în dar, din partea Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, o parte din acoperământul Sfintei Parascheva din Iaşi.