În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Centru pentru copii, sfinţit de Patriarhul României
Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, s-a aflat în zilele de 6 şi 7 noiembrie în Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor. În prima zi a vizitei, Întâistătătorul Bisericii noastre a sfinţit Aşezământul de copii „Sfântul Ierarh Leontie” din Rădăuţi, județul Suceava. De serviciile acestui aşezământ social-filantropic, model pentru întreaga ţară, beneficiază 163 de copii şi studenţi, care sunt orfani ori provin din familii defavorizate.
Patriarhul României a fost întâmpinat în după-amiaza zilei de vineri, 6 noiembrie, în Biserica „Acoperământul Maicii Domnului” din incinta Aşezământului de copii „Sfântul Ierarh Leontie” din Rădăuţi, de către Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Înaltpreasfințitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, Preasfințitul Părinte Corneliu, Episcopul Huşilor, Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, dar și de reprezentanţi ai autorităţilor centrale şi locale, stareţi, stareţe, monahi, monahii, preoţi şi numeroşi credincioşi de la mănăstirile şi parohiile Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor. După săvârşirea slujbei de Polihroniu, IPS Arhiepiscop Pimen, chiriarhul locului, a adresat Preafericitului Părinte Patriarh Daniel un cuvânt de bun venit şi a prezentat pe scurt aşezământul de copii, construit la iniţiativa arhimandritului Iustin Dragomir, stareţul Mănăstirii Bogdana din Rădăuţi, care oferă, încă din luna septembrie a anului 2011, copiilor orfani, lipsiţi de mijloace de existenţă şi celor din familii dezorganizate găzduire, îngrijire şi educaţie. Preafericirea Sa a mulţumit pentru frumoasa primire, a apreciat şi a felicitat modul de organizare a aşezământului, datorită construirii în jurul bisericii cu hramul „Acoperământul Maicii Domnului” a 11 vile de tip familial, dar şi a altor 12 clădiri, cum sunt cantina, sediul administrativ şi alte anexe.
„Este o mare binecuvântare să vedem un așezământ pentru copii atât de frumos, atât de bine organizat. Este cel mai bine organizat şi cel mai frumos din întreaga Românie. De aceea, am venit cu bucurie aici, cunoscând lucrarea părintelui stareţ Iustin şi cunoscând şi dărnicia multor oameni care au ajutat, fiindcă, foarte adesea, este mai uşor să înfiinţezi o instituţie decât să o menţii. Menţinerea unor instituţii importante presupune o grijă deosebită şi, în acelaşi timp, eforturi deosebite mai ales dacă dorim ca instituţiile înfiinţate să fie la înălţime din punct de vedere al vieţii spirituale, al vieţii materiale şi, mai ales, din punct de vedere al educaţiei. Educaţia este deosebit de importantă. Sfântul Ioan Gură de Aur, dar şi alţi Sfinţi Părinţi arată că educaţia creştină este mai preţioasă decât simpla naştere biologică a copiilor, pentru că ei se formează duhovniceşte ca unii care sunt bucurie pentru părinţi, pentru Biserică, pentru societate, dar şi pentru Împărăţia cerurilor. Printr-o educaţie bună noi formăm, deodată, cetăţeni ai patriei pământeşti şi cetăţeni ai patriei cereşti, în Împărăţia iubirii Preasfintei Treimi. De aceea, este o mare bucurie să fim aici şi să vedem ce s-a realizat cu multă trudă şi jertfelnicie”, a precizat Părintele Patriarh Daniel.
După ceremonialul de primire, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a săvârşit într-una din vilele de tip familial, în prezenţa a numeroşi copii, slujba de sfinţire a vilelor aşezământului. La final, Părintele Patriarh Daniel a explicat importanţa unui asemenea aşezământ pentru copii, care este „o adevărată mândrie a bucovinenilor, model pentru întreaga ţară”, fiindcă, prin viaţa duhovnicească intensă şi educaţia aleasă, prin unirea credinţei şi culturii, „ridicăm o generaţie cu demnitate, cu oameni harnici şi darnici, respectuoşi faţă de contemporanii şi înaintaşii lor”.
În semn de preţuire şi binecuvântare, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a dăruit părintelui stareţ Iustin Dragomir o cruce de binecuvântare, pentru biserica aşezământului cărţi liturgice şi de învăţătură creştin-ortodoxă, pentru aşezământ o icoană a Maicii Domnului, iar celor prezenţi iconiţe ale Sfântului Ierarh Leontie de la Rădăuţi.
Aşezământul „Sfântul Ierarh Leontie” din Rădăuţi funcţionează în urma unui protocol încheiat între Mănăstirea Bogdana şi Consiliul Judeţean Suceava. De serviciile aşezământului beneficiază 163 de copii, dintre care o parte sunt studenţi, dar sumele alocate de ambele instituţii nu acoperă cheltuielile aşezământului, mai ales în timpul sezonului rece. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a dăruit din partea Patriarhiei Române şi a Arhiepiscopiei Bucureştilor un ajutor financiar pentru ca aşezământul să poată achita cele necesare în perioada sezonului rece, iar în după-amiaza zilei de sâmbătă, 7 noiembrie, a oferit copilaşilor din cadrul aşezământului daruri, constând în haine, jucării şi dulciuri. Drept mulţumire, cei mici au rostit rugăciunea „Tatăl nostru” şi au intonat cântări religioase.