De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Centru rezidenţial pentru mame aflate în dificultate la Fundaţia „Sfânta Macrina“
Fundaţia "Sfânta Macrina" din Bucureşti va inaugura în perioada următoare un centru rezidenţial pentru mame aflate în dificultate. Aici îşi vor găsi adăpost mamele care au un copil ori care urmează să nască şi nu deţin o locuinţă, sau care au fost alungate din propriul domiciliu. Noul program va funcţiona alături de alte trei existente deja, care se adresează copiilor şi tinerilor.
Mamele aflate în dificultate din Bucureşti care au un copil mic şi nu îl pot creşte în condiţii decente vor avea în scurt timp un sprijin din partea Fundaţiei "Sfânta Macrina".
La sediul fundaţiei, unde funcţionează deja un centru rezidenţial şi unul de zi pentru copiii aflaţi în dificultate, va funcţiona şi un centru pentru mame aflate în dificultate. Aici, în cele peste douăzeci de camere vor fi găzduite pentru o perioadă de timp mamele care au fost nevoite să îşi părăsească locuinţa sau care nu deţin o locuinţă. Aici vor primi sprijin material şi moral pentru a trece peste problemele în care se află şi apoi să fie integrate în societate. Clădirea este ridicată şi finisată, urmând să fie mobilată şi utilată.
"Deocamdată nu putem spune o dată exactă când va fi dat în funcţiune, deoarece trebuie rezolvate aspectele cu privire la finanţare. Oricum, în acest imobil vor fi amenajate şi săli de conferinţe sau cu alte funcţionalităţi", a explicat părintele Gabriel Cazacu, preşedinte al Fundaţiei "Sfânta Macrina" din Bucureşti.
În plus, intenţiile de viitor sunt şi mai ambiţioase, deoarece lângă acest centru ar putea funcţiona şi un centru pentru bătrâni, astfel încât în aceeaşi incintă să funcţioneze un centru social integrat, care să ofere servicii copiilor, tinerilor, mamelor şi bătrânilor.
De 14 ani în sprijinul copiilor
De 14 ani, Fundaţia "Sfânta Macrina" se ocupă de acordarea sprijinului pentru copiii aflaţi în dificultate, în momentul de faţă existând trei programe mari. Unul din programe se desfăşoară prin centrul de zi, unde aproape 100 de copii vin zilnic şi iau masa, îşi fac temele, se joacă şi sunt supravegheaţi de specialişti.
Copiii sunt îngrijiţi, li se asigură o alimentaţie normală, cu o raţie corespunzătoare, dar şi hrană sufletească, prin sfaturile părintelui Gabriel Cazacu.
"Copiii provin din mai multe medii sociale şi beneficiază de un set complet de servicii. Încă din primul moment în care ajung aici sunt evaluaţi pentru a şti dacă au carenţe fizice şi intelectuale. În cazul în care sunt probleme din punct de vedere fizic, copilul va fi monitorizat, vitaminizat şi va primi o alimentaţie corespunzătoare pentru o dezvoltare normală. De asemenea, unde sunt urgenţe, ele sunt rezolvate pe loc, iar dacă ne depăşesc, apelăm la sprijin de specialitate la unităţile cu care avem parteneriat sau la spitalele din apropiere", a explicat Doina Grigore, asistentul medical al centrului.
Beneficiarii centrului de zi sunt de regulă elevi care frecventează şcolile din jur, fundaţia având un parteneriat cu cinci unităţi şcolare în prezent.
Al doilea program desfăşurat de Fundaţia "Sfânta Macrina" se referă la cazarea unora dintre copii, capacitatea centrului rezidenţial fiind de 24 de persoane.
Aici sunt cazaţi în general copii care nu au unde să locuiască ori care au numai unul sau nici unul din părinţi, ori care au fost abandonaţi şi nu are cine să îi îngrijească.
"Unii dintre copii au trăit în condiţii greu de imaginat, însă după un timp am reuşit să le readucem zâmbetul pe buze. Când au venit aici erau speriaţi, se temeau de orice, însă cu dăruire am reuşit să îi aducem pe calea cea bună. Copiii beneficiază de o alimentaţie normală, de supravegherea unui personal de specialitate şi sunt ajutaţi să îşi facă temele sau să capete acele deprinderi care să le folosească apoi în viaţă. O parte din cei care sunt în centrul rezidenţial, care au ajuns la vârsta majoratului, sunt mutaţi în apartamente şi sunt ajutaţi să îşi găsească ceva de lucru şi să se poată întreţine", a spus coordonatorul centrului de zi, asistentul social Ana Ginghină.
Cel de-al treilea program pe care îl desfăşoară Fundaţia "Sfânta Macrina" este unul destinat tinerilor care au împlinit 18 ani şi care au părăsit centrul rezidenţial. Aceştia sunt ajutaţi să îşi găsească un loc de muncă şi apoi, uşor, să reuşească să se pună pe picioare şi să îşi permită să închirieze o locuinţă. Tinerii îşi plătesc doar utilităţile, chiria fiind asigurată de fundaţie.