În Duminica a 30‑a după Rusalii, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, s‑a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Halânga, Protopopiatul Drobeta, unde a săvârșit Sfânta
Centrul de asistenţă medicală şi spirituală „Spiridonia“, inaugurat la Galaţi
Săptămâna trecută, în ziua de prăznuire a Sfântului Ierarh Spiridon, apărător al Ortodoxiei şi model de dăruire şi jertfelnicie creştină, trăitor în veacul al IV-lea, la biserica gălăţeană ocrotită de acest sfânt a fost slujbă arhierească. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfinţitul Episcop Casian. Ctitorie a breslei cizmarilor şi a altor binefăcători de la începutul secolului al XIX-lea, în vremea domniei lui Scarlat Calimachi, biserica adăposteşte una dintre cele mai vechi icoane făcătoare de minuni ale Sfântului Spiridon, ferecată în argint. În ultimii ani, mai exact din 2006, complexul parohial a căpătat noi dimensiuni prin înfiinţarea unui Centru cultural şi de patrimoniu, care adăposteşte cărţi, icoane, obiecte de cult şi vechi veşminte bisericeşti, precum şi o sală multifuncţională, dotată cu bibliotecă şi acces la internet, pentru copiii şi tinerii din parohie.
Cu ocazia hramului bisericii din acest an, PS Casian al Dunării de Jos i-a felicitat pe slujitorii şi credincioşii acestei enorii pentru dragostea şi dinamismul arătate în activitatea social-filantropică, prin care se înnoadă firul întrerupt mai bine de 50 de ani al celebrei Spiridonii de la Galaţi, care a ajutat şi a sprijinit pe toţi cei ce călcau pragul acestei biserici şi parohii. După slujbă, ierarhul locului a binecuvântat şi a inaugurat Centrul de asistenţă medicală şi spirituală Spiridonia, care cuprinde o cantină socială cu o capacitate de 50 de persoane, precum şi o mini-clinică pentru acordarea de consultaţii medicale gratuite şi fizioterapie în beneficiul credicioşilor din parohie. „Acest centru filantropic, închinat Sf. Spiridon, se înnoieşte în fiecare zi. Preoţii slujitori ai acestei parohii s-au îngrijit de a păstra învăţătura pe care marele Ierarh Spiridon a transmis-o creştinilor. Centrele de aici nu sunt invenţia noastră, a oamenilor, ci sunt pildele pe care ni le-au lăsat sfinţii. Programele parohiei îmbrăţişează deodată bătrânii, şi tinerii, şi bolnavii“, a subliniat în cuvântul său, PS Episcop Casian. Ultimul obiectiv social al acestei parohii, a cărei construcţie a început în anul 2008, este Centrul de zi „Sf. Spiridon“, care urmăreşte asistarea şi creşterea calităţii vieţii a 30 de copii (cu vârste cuprinse între 6 şi 15 ani) aflaţi într-o situaţie de risc social. Proiectul beneficiază de finanţare de la Ministerul Muncii, Solidarităţii Sociale şi Egalităţii de Şanse, precum şi din fondurile structurale europene, Programul Phare 2004-2006: Coeziune economică şi socială. Lucrările de construcţie şi amenajare la acest centru de zi pentru copii se estimează a se finaliza la data de 30 noiembrie 2009.