Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Centrul „Sfântul Nectarie“ promovat de elevii clujeni
Preasfinţitul Vasile Someşanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, le-a prezentat tinerilor din Consiliul Judeţean al Elevilor din Cluj proiectul Centrului de îngrijiri paliative "Sfântul Nectarie", în vederea cooptării lor în campania de strângere de fonduri pentru finalizarea acestui aşezământ.
Ierarhul s-a întâlnit cu elevii la sediul Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj, unde a dialogat cu tinerii şi le-a prezentat, în format power-point, activitatea Aşezământului de îngrijiri paliative "Sfântul Nectarie". "Elevii se vor putea implica în susţinerea campaniei, probabil şi prin strângere de fonduri, dar şi prin alte activităţi, deoarece încă suntem în perioada în care pot fi depuse formulare pentru cei 2% din impozit. Tinerii, fiind şi inventivi, şi cu experienţă de deschidere spre activităţile umanitare, vor veni poate şi cu alte idei", a spus Preasfinţitul Vasile Someşanul. Ierarhul le-a spus celor prezenţi că, ajutând la finalizarea acestui aşezământ medical, se vor face următori ai lui Hristos, doctorul sufletelor şi al trupurilor. "În mod deosebit bolnavii, indiferent de confesiune sau naţionalitate, sunt primiţi la serviciile noastre şi beneficiază gratuit de asistenţă medicală şi de medicaţie atunci când au venituri sub 500 de lei pe lună", a arătat PS Vasile Someşanul. Episcopul a adăugat că, deşi Clujul este un centru medical foarte bine dezvoltat, cu instituţii importante de profil, în ultimul timp, din cauză că rata bolilor oncologice este într-o continuă creştere şi o seamă de bolnavi nu mai pot beneficia de serviciile spitalelor, Biserica a creat acest centru care, pe lângă terapia durerii într-un centru de tip Hospice, urmează să beneficieze şi de asistenţă duhovnicească deosebită. "Orice faptă bună pe care noi o săvârşim ne înnobilează caracterul şi aduce un plus de armonie, de lumină şi de bucurie în familia noastră, în comunitatea în care trăim şi în întreaga societate", a mai spus PS Vasile Someşanul. Campania elevilor Elevii au fost foarte entuziaşti şi au arătat că se vor implica în transmiterea informaţiei prin şcoli şi licee, după cum a spus vicepreşedinta Consiliului Judeţean al Elevilor, Iulia Miron. "În comunitatea noastră este nevoie de un astfel de spital şi este nevoie ca elevii în general să se implice în voluntariat şi să ajute. Noi, ca reprezentanţi ai elevilor, suntem dornici să ajutăm în primul rând în diseminarea informaţiei. Vom împărţi afişe peste tot, prin şcoli, prin blocuri, pe străzi, după care vom apela şi la site-urile on-line, la facebook, la blogurile noastre, la grupurile de discuţii, iar în felul acesta, fie că este vorba de o donaţie, fie că este vorba de o activitate la care vor trebui să participe voluntari sau mai multe persoane, lumea va şti", a spus Iulia Miron.