Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a săvârșit la praznicul Botezului Domnului, 6 ianuarie, Sfânta Liturghie şi Sfințirea Mare a apei, conform rânduielii tradiționale, în Catedrala
Centrul Social Educaţional ADORNO
Preasfinţitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, a săvârşit duminică, 6 martie, slujba de sfinţire a pietrei de temelie pentru Centrul Social Educaţional ADORNO al Bisericii Olari din Bucureşti.
Centrul Social Educaţional ADORNO va fi o nouă şansă pentru educarea, susţinerea şi promovarea copiilor, elevilor şi studenţilor cu probleme sociale, precum şi a celor cu capacităţi şi talente deosebite, prin programe educaţionale şi culturale, în spiritul valorilor creştine româneşti. În cadrul acestui centru se vor acorda meditaţii, consiliere şi ajutoare financiare, logistice şi morale, burse de studiu, se vor organiza excursii şi tabere turistice şi culturale, precum şi ateliere de olărit, pictură, teatru, dansuri populare şi muzică.
Peste 30 de acţiuni social-filantropice şi 15 acţiuni cultural-educative
De la înfiinţare şi până acum, Centrul Social Educaţional ADORNO, împreună cu Biserica Olari şi în parteneriat cu alte instituţii publice şi private, a desfăşurat peste 30 de acţiuni social-filantropice şi 15 acţiuni cultural-educative. "Până în prezent, în cadrul Centrului ADORNO, am desfăşurat activităţi cu cei aproximativ 50 de copii din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului din sectorul 2, cu copiii de la Grădiniţa Nr. 271 din Bucureşti, cu care avem un parteneriat de colaborare şi, bineînţeles, cu copiii din parohia noastră. Deşi sunt la început, activităţile sunt totuşi diversificate. Întrucât biserica se numeşte "Olari", desfăşurăm în primul rând activităţi de olărit. I-am dus pe copii în mai multe tabere culturale de lucru la Hurezi, în Vâlcea, unde au învăţat meşteşugul olăritului, iar anul trecut, de Crăciun, au avut chiar o expoziţie în care au fost expuse peste 120 de oale de lut. Pe lângă acestea, mai sunt activităţi de pregătire a unor piese de teatru, concerte de muzică religioasă şi de colinde, iar de curând, am început o colaborare în privinţa unor cursuri de dansuri populare pentru copii, pentru promovarea tradiţiilor şi a folclorului românesc. De asemenea, au fost organizate mai multe activităţi culturale prin care copiii au fost duşi la muzee, la grădina botanică şi foarte multe acţiuni sociale, prin care le-au fost oferite copiilor îmbrăcăminte, alimente şi rechizite şcolare" , ne-a declarat părintele paroh Mihai Iordache.
Lucrările la Centrul Social Educaţional ADORNO au început în luna decembrie 2010, iar după estimările prevăzute în proiectul tehnic de execuţie, construcţia se va finaliza la sfârşitul anului. Ocrotitorul Centrului Social Educaţional ADORNO este Sfântul Ierarh Nicolae, iar numele aşezământului a fost ales în conformitate cu obiectivul său principal. "Termenul latin "adorno" înseamnă "a pregăti", "a împodobi", "a înfrumuseţa" şi a fost ales datorită faptului că, prin activităţile sale, centrul îşi propune să pregătească copiii şi tinerii pentru societate, să împodobească sufletele adolescenţilor cu virtuţile creştine şi să înfrumuseţeze vieţile educatorilor şi ale profesorilor prin seninătatea copiilor şi entuziasmul tinerilor", ne-a mai spus părintele paroh Mihai Iordache.
Sfinte moaşte din 1810 descoperite recent
După ce au participat la Sfânta Liturghie, săvârşită de către Preasfinţitul Varsanufie Prahoveanul, credincioşii au avut duminică marea bucurie de a se închina moaştelor Sfinţilor Mucenici Antipa, episcopul Pergamului (sec. I), şi Mercurie (sec. IV), recent descoperite într-o ladă veche din cafasul bisericii. "După cercetările noastre documentare, sfintele moaşte au fost aduse în anul 1810, împreună cu icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului şi cu alte obiecte de cult, de la Mănăstirea Arnauchiul din Turcia, în urma războiului ruso-turc, când călugării fugari din mănăstire căutau un loc vrednic pentru a aşeza toate aceste odoare. Identificarea sfinţilor cărora le aparţin moaştele a fost relativ uşoară deoarece ele se aflau într-un chivot, în cutiuţe speciale, pe care sunt inscripţionate în limba greacă numele celor doi sfinţi", ne-a spus părintele Mihai Iordache. Biserica Olari va purta şi hramurile celor doi sfinţi, alături de celelalte două hramuri pe care biserica le are deja: "Adormirea Maicii Domnului" şi "Sfântul Ierarh Nicolae", care este şi ocrotitorul Centrului Educaţional ADORNO.