La opt ani de la trecerea la Domnul a vrednicului de pomenire Arhiepiscop Justinian Chira, cel care a păstorit Eparhia Maramureșului și Sătmarului mai bine de un sfert de secol (1990‑2016), miercuri, 30 octombrie,
Cerc de Istorie Bisericească la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iași
La Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, a avut loc săptămâna trecută prima întâlnire a Cercului de Istorie Bisericească „Arhiereu Narcis Crețulescu”, în anul universitar 2019-2020.
Temele abordate au gravitat în jurul activității misionare, sociale și catehetice a doi arhierei ai veacului trecut: mitropoliții Pimen Georgescu și Sebastian Rusan, comunicările fiind susținute de drd. Ionel Moldovan, respectiv drd. Alexandru Oprea.
Aspecte inedite privind provocările vremii și modul în care Mitropolitul Pimen Georgescu reușește să le facă față au fost atinse în prima parte a întâlnirii. Se remarcă orientarea, în perioada postbelică, spre vindecarea rănilor poporului, lucru evidențiat în pastoralele emise de acesta, care nu și-au pierdut din actualitate. Tot un model de păstorire îl reprezintă și Mitropolitul Sebastian Rusan, care, conform lucrării prezentate în cadrul cercului, a reușit să fie un adevărat întemeietor de școală românească atât în Transilvania, cât și în Moldova.
Sesiunea de comunicări a fost urmată de o serie de întrebări; dialogul a fost binevenit prin participarea pr. lect. dr. Daniel Niță-Danielescu. Concluziile întâlnirii au lăsat orizontul deschis către noi subiecte care așteaptă a fi discutate.