IPS Părinte Mitropolit Ioan și-a serbat, și anul acesta, onomastica, la sărbătoarea Soborului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, Înaintemergătorul Domnului, luând masa de prânz cu beneficiarii Centrului social de urgență pentru persoane fără adăpost de la Pădurea Verde din Timișoara.
Cerc pastoral al preoților din sectorul 6 al Capitalei
Preoții din sectorul 6 al Capitalei s‑au reunit în rugăciune marți, 27 februarie, la biserica Parohiei „Sfânta Treime”‑Militari, cu prilejul întrunirii Cercului pastoral‑misionar al protoieriei, unde au săvârșit Taina Sfântului Maslu. La final, părintele Anichit Orest Ciucă, slujitor la această parohie, a susținut referatul „Suferința ca întâlnire - o perspectivă teologică”.
Soborul de slujitori a fost condus de pr. Florin Cătălin Dabu, protopop al Protoieriei Sector 6 Capitală, care a vorbit despre inițiativa acestui proiect pastoral. „Anul acesta ne‑am propus să săvârșim Sfânta Taină a Maslului în toate bisericile parohiale din sectorul 6 al Capitalei, precum și în biserica Mănăstirii Chiajna, singurul așezământ monahal din sector. Ne dorim ca la fiecare activitate să participe cel puțin un cleric de la fiecare parohie. În seara aceasta a debutat acest proiect. Mulțumim părintelui paroh Marius Cristinel Răducu pentru găzduire, precum și părintelui Anichit Orest Ciucă, slujitor la această parohie, pentru cuvântul frumos pe care l‑a susținut”, a declarat părintele protoiereu Florin Cătălin Dabu.
Întâlnirea s‑a încheiat cu referatul „Suferința ca întâlnire - o perspectivă teologică”, susținut de părintele Anichit Orest Ciucă, slujitor la această parohie: „Consacrarea anului 2024 ca An omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor în Patriarhia Română trebuie văzut și înțeles ca un gest necesar în misiunea‑social‑filantropică a Bisericii, dar și ca o continuitate firească în raport cu anul care tocmai s‑a încheiat, an dedicat pastorației persoanelor vârstnice, categorie vulnerabilă, prin excelență, din punctul de vedere al bolii și al suferințelor de orice natură. O astfel de temă ne oferă tuturor, slujitori și credincioși deopotrivă, șansa unei reflecții mai adânci asupra sensurilor profunde ale unei perspective mântuitoare a suferinței în viața omului. Dacă lecturăm cu atenție Sfânta Scriptură, nu putem să nu observăm centralitatea pe care Mântuitorul Hristos o oferă vindecării bolilor și alinării suferinței în întreaga Sa activitate de propovăduire, realitate care a fost asumată în modul cel mai concret de către primii creștini în Biserica primară”.