„Taina cea din veac ascunsă și de îngeri neștiută”, Nașterea din Fecioara Maria a Fiului lui Dumnezeu devenit Om, a fost prăznuită cu multă solemnitate și bucurie la Catedrala Patriarhală din
Cerc pastoral în Protoieria Urlaţi
În Parohia Ungureni din cadrul Protoieriei Urlaţi a avut loc joi, 14 octombrie, un cerc pastoral, prezidat de părintele protoiereu Valentin Cazan. Întâlnirea a fost precedată de săvârşirea Sfântului Maslu, deoarece tema cercului a fost însemnătatea Tainei Sfântului Maslu. Părintele Petroniu Virgil Tănase, de la Parohia Fântânele, a susţinut un referat în care a arătat că Sfântul Maslu este o lucrare a lui Hristos în Biserică, adică o Taină prin care ni se împărtăşeşte harul Duhului Sfânt pentru vindecarea de boli trupeşti şi sufleteşti şi pentru întărirea sufletului în faţa încercărilor omului pe pământ.
"Diferiţi creştini socotesc Taina Maslului o ceremonie administrată celor aproape de moarte, numai pentru întărirea sufletului în momentele agoniei, dar această practică este departe de practica apostolică, deoarece Sfântul Iacov arată că Maslul nu este săvârşit în vederea sfârşitului apropiat, ci pentru vindecarea bolnavului. La sfârşitul slujbei Sfântului Maslu, când se deschide Sfânta Evanghelie de către cel mai bolnav dintre credincioşi, preotul nu spune nimic despre trecutul, prezentul sau viitorul creştinului care a deschis Sfânta Evanghelie. Semnificaţia acestui gest se aude în rugăciune: "Nu pun mâna mea cea păcătoasă peste capul celui ce a venit la tine cu credinţă, ci pun mâna Ta cea puternică şi tare, ce se află în această Sfântă Evanghelie..."", a subliniat părintele Petroniu Virgil Tănase. La final au avut loc dezbateri asupra temei cercului pastoral. (Ioan Buşagă)