„Taina cea din veac ascunsă și de îngeri neștiută”, Nașterea din Fecioara Maria a Fiului lui Dumnezeu devenit Om, a fost prăznuită cu multă solemnitate și bucurie la Catedrala Patriarhală din
Cerc pastoral în Protopopiatul Sector 4 Capitală
„Biserica şi Şcoala sunt două instituţii fundamentale pentru viitorul acestei ţări; de aceea, trebuie să fie o strânsă legătură între ele“, s-a subliniat în cadrul cercului pastoral al preoţilor din cuprinsul Protopopiatului Sector 4 Capitală. Întrunirea preoţească a avut loc ieri, 9 octombrie, la biserica Parohiei Mărţişor din Capitală.
Tema întrunirii pastorale a fost dedicată relaţiei dintre Biserică şi Şcoală, deoarece, după cum a precizat pr. protoiereu Ion Vartan Armaşi, cele două instituţii au un rol fundamental în viitorul acestei ţări, dar şi în creşterea duhovnicească a tinerilor, care se confruntă cu tot mai multe ispite. Invitaţi la întrunirea lunară a cercului pastoral al Protoieriei Sector 4 Capitală au fost părintele Gheorghe Dogaru, inspector de religie în cadrul Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti, şi pr. David Pestroiu, conferenţiar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti şi consilier eparhial la Sectorul învăţământ şi activităţi cu tineretul al Arhiepiscopiei Bucureştilor. Pr. Gheorghe Dogaru a subliniat că relaţia parohie - şcoală trebuie să existe, iar aceasta se face doar prin parteneriate educaţionale. De asemenea, a precizat că există o mare campanie în momentul acesta de denigrare a Bisericii, prin lupta împotriva orei de religie şi înlocuirea acesteia cu ora de educaţie pentru sănătate, şi a evidenţiat necesitatea existenţei unei relaţii între preotul paroh şi profesorul de religie. „În momentul acesta există o lipsă de comunicare adecvată: fie profesorul de religie nu a înţeles că el este reprezentantul Bisericii şi că îşi exercită această atribuţie de profesor cu acordul Bisericii, iar preotul paroh este în felul acesta partener de educaţie, fie preotul paroh nu a înţeles că intră în obligativitatea sa ca şi şcoala să fie sub păstorirea sa, pentru că viitorii enoriaşi sunt elevii de astăzi din şcoală“, a spus pr. inspector Gheorghe Dogaru.
În cadrul întrunirii, pr. consilier eparhial David Pestroiu a prezentat cele 10 programe educaţionale care vizează activităţile ce vor fi desfăşurate cu tinerii şi care vor fi implementate în viitorul apropiat la nivelul parohiilor Arhiepiscopiei Bucureştilor. „Două programe pentru tineri sunt instituţionale şi vizează dezvoltarea unei reţele sau a unor instituţii de tineret cu caracter specific, unul se referă la «Departamentul de tineret parohial», iar celălalt la filialele «Ligii Tineretului Ortodox» în sectoarele Capitalei şi oraşele Arhiepiscopiei Bucureştilor. Celelalte opt sunt programe generale sub egida cărora se vor alcătui de către protoierii şi parohii proiecte destinate tinerilor, dintre care două sunt specifice perioadei postmoderne pe care o parcurge societatea noastră actuală, şi anume «Natura, dar al lui Dumnezeu pentru oameni», în care intră aspecte de eco-teologie foarte actuale, şi «Viaţa trăită în Hristos», dedicat cunoaşterii pericolelor ce pot să apară în viaţa tinerilor“, a precizat pr. David Pestroiu, consilier eparhial.