În contextul anului 2024 declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române drept An omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și An comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, în semn de recunoaștere a activității depuse în slujirea aproapelui, a acordat distincții doamnei Adriana Căruntu, directorul Centrului de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie”, și monahiei Serafima Buhăescu de la Mănăstire Christiana, medic în cadrul aceluiași centru.
Cerc pastoral la Muzeul Satului din Capitală
La Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București a avut loc joi, 28 februarie 2019, întrunirea Cercului pastoral numărul 1 al Protoieriei Ploiești Nord, județul Prahova, în cadrul căreia a fost susținută conferința cu tema „Biserica din sat și satul din Biserică - priviri urbane”, urmată de un tur ghidat al muzeului. Este primul eveniment dintr-o serie de acțiuni dedicate Anului omagial al satului românesc organizate de clericii prahoveni.
Conferința preoțească a fost precedată de slujba de Te Deum oficiată de un sobor de preoți în Biserica Turea din cadrul Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București, valoros monument de arhitectură religioasă din zona Clujului. După slujbă, părintele Adrian Cosmin Matei, protoiereu al Protopopiatului Ploiești Nord, a spus că această întâlnire și-a propus redescoperirea satului autentic. „Întâlnirea preoților din cadrul Cercului pastoral urban nr. 1 și-a propus să redescopere valorile satului românesc tradițional. Având în vedere faptul că părinții păstoresc în mediul urban, pot duce în parohiile dumnealor valoarea satului românesc, tradiția satului românesc, astfel încât să trezească în conștiința credincioșilor dorul de valorile românești de altădată. Conferința a urmărit întărirea comuniunii între preoți într-un cadru natural. Pe lângă conferința susținută, preoții au avut ocazia să vadă casele reprezentative din satul românesc. Mulțumim pe această cale reprezentanților Muzeului Național al Satului care au răspuns prompt propunerii noastre și care au avut grijă să ne asigure toate condițiile, începând cu slujba de mulțumire, sala în care s-a desfășurat conferința, dar și turul ghidat”, a declarat părintele protopop Adrian Matei.
Conferința întâlnirii preoțești a fost suținută de părintele Ștefan Mușat de la Parohia „Maica Precista” din Ploiești. „În cadrul conferinței am prezentat aspecte legate atât de viața satului istoric, cât și de viața satului contemporan. Am arătat prin anumite comentarii viața satului așa cum este ilustrată în operele marilor scriitor români”, ne-a spus părintele Mușat. De asemenea, preotul a evidențiat și problemele existente în mediul rural. „De asemenea, am prezentat aspectele legate de viața la țară, mai ales din zona în care m-am născut, dar și din viața satului în care am păstorit. De aici am avut posibilitatea să extrag multe dintre trăirile înaintașilor mei. În final, am tras un semnal de alarmă arătând că în satul românesc au început să fie închise școli din lipsa copiilor, bisericile încep să sufere din cauza lipsei de credincioși, iar prin diferite metode media țăranul român este discreditat. Prin ceea ce am făcut astăzi vrem să aducem în atenția tuturor faptul că veșnicia s-a născut la sat”, a spus părintele Ștefan Mușat.
În continuare, Lia Cosma, cercetător etnolog, a evidențiat rolul pe care îl are Biserica în readucerea echilibrului prin credință și cultură în societate. „În acest an pe care Biserica Ortodoxă Română l-a dedicat omagierii satului românesc, o asemenea întâlnire contemporană este de mare folos într-o societate în care tot ceea ce ține de Biserică și credință este destul de mult atacat. Este minunat să descoperim că există această preocupare de a ne întoarce la valorile care au existat dintotdeauna în comunitatea tradițională. Era o triadă: preotul, învățătorul și primarul destoinic, așa cum a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, care reprezenta prilejul prin care oamenii se descopereau pe sine și în același timp își descopereau valoarea lor în relație cu Dumnezeu. Rolul Bisericii este deosebit de important pentru că asigură alături de cultură mergerea înainte a civilizației. Pentru că a fi fără Dumnezeu înseamnă a nu avea nici un țel. Biserica încearcă să aducă echilibrul și să dea prioritate verbului a fi”, a arătat Lia Cosma.