De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Cerc pastoral la parohia ilfoveană Slobozia-Clinceni
Clerici de la Protopopiatul Ilfov Sud al Arhiepiscopiei Bucureștilor s-au reunit luni, 6 mai 2019, în biserica Parohiei Slobozia-Clinceni. Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, a prezidat întâlnirea preoțească şi a săvârşit slujba de binecuvântare a lucrărilor desfăşurate la casa parohială.
Alături de Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, la întâlnire, au fost prezenţi părintele Dumitru Ștefănescu, consilier eparhial la Sectorul administrativ-bisericesc al eparhiei, părintele Ioan Bondar, protoiereu al Protopopiatului Ilfov Sud, părintele paroh Paul Alexandru Tudor de la Parohia Slobozia-Clinceni, precum şi preoţi de la bisericile din zonă.
În cuvântul de învățătură rostit cu acest prilej, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a vorbit despre credința și nădejdea Dreptului Iov în Dumnezeu și a îndemnat să-i urmăm modelul în fața încercărilor. „În cadrul întâlnirii Cercului pastoral din zona în care ne aflăm s-a hotărât, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, momentul binecuvântării lucrărilor la casa parohială. Astăzi l-am cinstit și l-am pomenit pe Dreptul Iov, unul dintre cei mai bogați oameni pe care i-a avut istoria Vechiului Legământ. Acesta a avut turme nenumărate, aproape ca ale lui Avraam, și la un moment dat a pierdut tot prin lucrarea celui rău. Mai mult decât pierderea familiei, a averilor, Iov a fost îndemnat de potrivnicul binelui să blesteme pe Dumnezeu și apoi să moară. Însă, înțelept fiind și punându-și nădejdea numai în Dumnezeu, a spus unul dintre marile adevăruri care s-au rostit vreodată, și anume, acela că a ieșit gol din pântecele maicii lui și gol se va întoarce în pământ. Văzând diavolul că nu are nici o izbândă asupra sufletului lui Iov, care trecuse prin atâtea încercări, Dumnezeu i-a dăruit mai mult decât a avut până atunci. Inspirat, Sfântul Andrei Criteanul, autorul celui mai frumos canon de pocăință, spunea că Iov cel Drept a considerat gunoiul palat și rănile mărgăritare. Cine dintre noi ar mai putea avea o asemenea atitudine în fața încercărilor, în fața tuturor ispitelor pe care le avem și mai ales a rămânerii singuri pe lume fără averi, fără copii, fără familie, fără privilegiile pe care le-a avut înainte de această încercare?”, a spus Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.
De asemenea, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a vorbit și despre semnul Sfintei Cruci care s-a arătat la Ierusalim în vremea păstoririi Sfântului Chiril al Ierusalimului, în anul 351. „Am intrat deja în ziua pomenirii Sfintei Cruci care s-a arătat la Ierusalim în vremea păstoririi Sfântului Chiril al Ierusalimului. Sfântul Chiril, autorul a numeroase scrieri, un mare ierarh pe care l-a avut Biserica Ierusalimului, ne spune că în ziua de 7 mai a văzut pe cer o cruce strălucitoare care se întindea de pe muntele Sionului până pe Valea Cedrilor, adică până la Ghetsimani. O cruce care a strălucit ziua și noaptea întreagă, care era alcătuită din stele și pe care nimeni nu o mai văzuse vreodată. În vremea respectivă, când comunitatea creștină încă era în formare, foarte mulți păgâni s-au convertit și s-au botezat. Deși, mai puțin cunoscută și amintită, această sărbătoare a cinstirii Sfintei Cruci face parte din numeroasele momente pe care Biserica le închină Crucii de viață făcătoare. Credem că asupra acestui loc și a acestei zone din Ilfov care este reprezentată de părinții prezenți va fi întotdeauna binecuvântarea lui Dumnezeu dacă vom avea înțelepciunea lui Iov, dacă îl vom cinsti pe Dumnezeu și dacă îi vom mulțumi și în zilele bune, și în zilele rele. De asemenea, ne vom afla sub ocrotirea Sfintei Cruci cum s-au aflat și creștinii de la Ierusalim în vremea păstoririi Sfântului Chiril atunci când s-a arătat pe cer semnul Sfintei Cruci”, a explicat Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul.
Cu această ocazie, preoții au participat și la o slujbă de Sfințire a apei sărvârșită de Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, care a rostit și rugăciuni de mulțumire și cerere a ajutorului lui Dumnezeu pentru preoții și credincioșii din Protoieria Ilfov Sud.