În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Cerc pastoral-misionar al preoților de caritate din Arhiepiscopia Sibiului
Preoții din cadrul unităților medicale, militare sau de asistență socială din Arhiepiscopia Sibiului s-au întâlnit joi, 5 octombrie, la cercul pastoral-misionar intitulat „Preotul de caritate - teolog și mărturisitor în spirit de credinţă și cântare bisericească”. Preoții de caritate au fost binecuvântați de Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului.
Cercul pastoral-misionar a început cu Sfânta Liturghie în capela Facultății de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu, soborul slujitor fiind condus de consilierul de misiune al Arhiepiscopiei Sibiului, pr. Liviu Iulian Tarcău, informează Mitropolia Ardealului.
Apoi, în Aula „Mitropolit Ioan Mețianu” a Facultății de Teologie din Sibiu, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Laurențiu și-a exprimat recunoştinţa pentru misiunea pe care o fac preoţii de caritate în eparhie şi a subliniat importanţa lucrării lor în comunitățile în care activează.
„Aveți o slujire specială și aveți nevoie de ceva în plus față de pastorația obișnuită. Trăiți într-un anumit mediu, fie spitalicesc, fie de asistență socială, fie militar, și acest mediu vă atrage, vă influențează și vă uzează. Deci, trebuie să aveți o vocație aparte, mai ales că aveți oameni bolnavi sau cu nevoi și trebuie să aveți empatie față de aceștia și o atenție deosebită”, a spus ierarhul.
În cadrul întâlnirii, preotul Radu Constantin Rodean de la capela Spitalului General CF din Sibiu a prezentat referatul „Slujind cu inimă și minte - portretul preotului de caritate ca teolog și mărturisitor în tradiția credinţei și cântării bisericești”. A urmat prezentarea preotului Lucian Hîrceagă, misionar la Centrul eparhial Sibiu, care a vorbit despre „Lauda în cuvinte și tonalităţi - portrete ale cântăreţilor bisericești”. După aceste referate, au urmat discuţii legate de temele prezentate. În ultima parte a cercului pastoral-misionar au fost puse în discuţie alte provocări ale misiunii preoţeşti în unităţile medicale, militare sau sociale.