Comunitatea credincioșilor din Parohia „Sfântul Antonie cel Mare”‑Titan și‑a sărbătorit astăzi, 23 noiembrie, cel de‑al treilea ocrotitor spiritual, Sfântul Cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii, care s
Cercuri pastoral-misionare în Eparhia Aradului
Duminică, 12 octombrie, preoţii din cadrul Cercului pastoral-misionar nr. 3 Gurahonţ, coordonat de către preotul Moţ Crăciun-Dorel, s-au întrunit la biserica cu hramul „Cuvioasa Parascheva“ din Parohia Joia Mare, Protopopiatul Sebiş. În cadrul acestei întruniri s-a săvârşit Sfânta Taină a Maslului la care au participat credincioşi din Parohia Joia Mare şi din parohiile învecinate. Având în vedere Anul omagial euharistic al Sfintei Spovedanii şi al Sfintei Împărtăşanii şi Anul comemorativ al Sfinţilor Martiri Brâncoveni, au fost susţinute temele: „Adevărata pocăinţă şi roadele ei“; „Însuşirile intelectuale şi morale ale Sfântului Martir Constantin Brâncoveanul“; „Disciplina slujirii în sobor“. Temele au fost tratate şi prezentate de părintele Florea Ioan de la Parohia Dieci. Vorbind despre pocăinţă şi roadele ei, părintele Florea a subliniat: „Pocăinţa este schimbarea atitudinii, a modului de a gândi, a omului lăuntric şi a părerilor pe care le avem. Prin lucrarea pocăinţei, Hristos devine Stăpânul vieţii noastre, aşa cum spune Sfântul Efrem Sirul într-o rugăciune specifică Postului Mare. Astfel, Taina Pocăinţei este prin excelenţă taina prin care credinciosul are posibilitatea de a se naşte din nou“. După susţinerea temelor au urmat discuţii şi au fost aduse completări de către ceilalţi preoţi. La cercul pastoral au luat parte şi cântăreţii bisericeşti din parohiile învecinate. În finalul întâlnirii, preotul paroh Alexa Birău a mulţumit tuturor pentru participare. Seara s-a încheiat cu o agapă fraţească.
Şi preoţii din Cercul pastoral-misionar Radna s-au reunit duminică în cadrul unei şedinţe festive în biserica cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae“ din Păuliş pentru a marca printr-un serviciu religios încetarea activităţii prin pensionare a preotului Ioan Gheorghe Rusu. Preoţii prezenţi sub protia pr. Ioan Jidoi, protopopul Lipovei, au săvârşit slujba de mulţumire pentru părintele Ioan Rusu, cât şi pentru credincioşii parohiei. În cuvântul de omagiere, părintele protopop a scos în evidenţă bogata activitate pastoral-misionară şi social-gospodărească desfăşurată de părinte în cei peste 45 de ani de preoţie, din care 37 de ani în cadrul Parohiei Păuliş, Protopopiatul Lipova. Totodată, părintele protopop a precizat că „prin pensionare un preot nu se retrage de la Altar şi nici din mijlocul credincioşilor, pentru că el are posibilitatea, prin îmbisericirea acordată de Înaltpreasfinţitul Părinte dr. Timotei, Arhiepiscopul Aradului, să lucreze în ogorul sufletelor şi în Altarul Bisericii care l-a consacrat“. Având în vedere faptul că Parohia Păuliş cât de curând îşi va primi noul păstor, părintele protopop a explicat credincioşilor prezenţi forma statutară prin care ierarhul locului, în cazul de faţă Înaltpreasfinţitul Timotei, dimpreună cu Permanenţa Consiliului eparhial, pentru fiecare parohie vacantă, rostuiesc preoţi. (Protos. Iustin Popovici, pr. Cosmin Balint, Aurelian Iulian Moţ)