La opt ani de la trecerea la Domnul a vrednicului de pomenire Arhiepiscop Justinian Chira, cel care a păstorit Eparhia Maramureșului și Sătmarului mai bine de un sfert de secol (1990‑2016), miercuri, 30 octombrie,
Ceremonial religios şi militar la Cluj-Napoca, la 33 de ani de la Revoluție
Eroii Revoluției din decembrie 1989 au fost comemorați miercuri, 21 decembrie, în Cimitirul Eroilor din Cluj-Napoca, printr-o ceremonie militară și religioasă, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, și a oficialităților locale și centrale.
În deschiderea ceremoniei au avut loc prezentarea onorului, salutul Drapelului de luptă și intonarea Imnului Național al României. Apoi, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei, înconjurat de un sobor de clerici, a săvârşit o slujbă de pomenire pentru sufletele celor care s-au jertfit pentru libertatea, credinţa şi demnitatea poporului român.
La finalul slujbei, ierarhul le-a adresat celor prezenţi un cuvânt duhovnicesc despre importanța și semnificația zilei, afirmând că Revoluția din 1989 a avut un pronunțat caracter creștin.
La eveniment au fost prezenți mai mulţi reprezentanți ai asociațiilor de revoluționari, oficialitățile militare și civile, alături de numeroşi clujeni și de familiile celor decedați în urmă cu 33 de ani.
După serviciul religios, la Monumentul Eroilor din cimitirul de pe Calea Turzii, unde sunt înmormântați cei 27 de martiri clujeni din decembrie 1989, au fost depuse coroane și jerbe de flori. De asemenea, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a aprins câte o candelă la mormintele eroilor.
Ceremonialul s-a încheiat cu defilarea gărzii de onoare. Aceasta a fost constituită din militari ai Regimentului 50 Rachete Antiaeriene „Andrei Mureșianu” din Florești, alături de Muzica militară a Diviziei 4 Infanterie „Gemina”.
Evenimentul comemorativ a fost organizat de Instituția Prefectului - Județul Cluj, alături de Primăria Municipiului Cluj-Napoca, Divizia 4 Infanterie „Gemina” și asociațiile de revoluționari din Cluj-Napoca.