La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Ceremonii religioase şi militare de Ziua Drapelului Național la Cluj-Napoca
Ziua Drapelului Naţional al României a fost sărbătorită miercuri, 26 iunie, la Cluj-Napoca, printr-o ceremonie militară și religioasă. Încă de marți seara, 25 iunie, drapelul a fost coborât de pe catarg și a fost depus pentru sfințire în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca.
Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a săvârşit miercuri dimineaţa slujba de sfințire a Drapelului național. Cu acest prilej, ierarhul a rostit un scurt cuvânt de învățătură despre semnificația și importanța zilei. A urmat ceremonialul militar de arborare a drapelului pe catargul din Piața Avram Iancu, în timp ce s-a intonat Imnul Național al României. Înainte de a fi înălțat pe catarg, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Andrei a rostit o rugăciune de binecuvântare și a sărutat drapelul. În cadrul manifestării, subprefectul județului Cluj, Florentin Burz, a citit mesajul prim-ministrului României. La eveniment au participat reprezentanţi ai autorităţilor publice locale şi judeţene, ai instituţiilor publice civile şi militare, cadre militare în rezervă şi în retragere, precum și copii de la Grădinița „Sfântul Stelian” a Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului. Manifestarea s-a încheiat cu defilarea gărzii de onoare. Detaşamentul a fost constituit din militari ai Regimentului 317 ISR „Vlădeasa”, ai Regimentului 50 Rachete Antiaeriene „Andrei Mureşianu”, ai Batalionului 55 Comunicaţii şi Informatică „Napoca”, alături de Muzica Militară a Diviziei 4 Infanterie „Gemina”.