Cadrele de la Inspectoratul de Jandarmi Județean Arad au participat vineri, 8 noiembrie, de sărbătoarea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, ocrotitorii lor, la Sfânta Liturghie săvârșită la Mănăstirea
Ceremonii şi Te Deum de Ziua Naţională la Sibiu
Ziua Naţională a României a fost sărbătorită la Sibiu prin manifestări religioase, militare şi culturale. La Catedrala Mitropolitană a avut loc slujba de Te Deum.
La monumentul eroilor din faţa Cercului Militar a avut loc o ceremonie unde au fost pomeniţi românii căzuţi pe fronturile de luptă pentru îndeplinirea idealului istoric de unitate naţională. Slujba de pomenire a eroilor patriei a fost săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului, Mitropolitul Ardealului şi locţiitor de episcop al Episcopiei Devei şi Hunedoarei.
„Veşnică pomenire tuturor eroilor neamului pe a căror jertfă noi trăim vremurile noi, vremurile înnoitoare. Jertfa lor ne obligă pe noi să rămânem strâns uniţi şi, în acelaşi timp, să avem curajul necesar pentru răzbaterea greutăţilor care apasă nu doar ţara noastră, ci întreaga lume. La mulţi ani, România, la mulţi ani, români!”, a spus ierarhul.
Rectorul Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu, prof. univ. dr. Sorin Radu, a vorbit despre contextul istoric în care s-a realizat Marea Unire de la 1 decembrie 1918, subliniind rolul Sibiului în realizarea unităţii naţionale a românilor: „La Sibiu, începând de la mijlocul secolului al XIX-lea, s-au născut cele mai importante instituţii ale românilor transilvăneni şi aici s-a dezvoltat cu predilecţie lupta şi mişcarea naţională a românilor, începând cu Mitropolia românilor ortodocşi, continuând cu alte instituţii esenţiale, cum sunt Banca Albina, Asociaţiunea ASTRA, primul partid al românilor din Transilvania şi nu în ultimul rând instituţii de cultură şi organe de presă esenţiale, precum Tribuna, Telegraful Român, Foaia Poporului. (…) În 2 decembrie 1918, a doua zi de la realizarea Marii Uniri, aici se vor muta cele două instituţii fundamentale care vor administra Transilvania până la integrarea ei deplină în statul român. Mă refer la Consiliul Dirigent şi la Marele Sfat Naţional”.
La Catedrala Mitropolitană din Sibiu, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Laurenţiu a săvârşit slujba de Te Deum şi a înălţat rugăciuni de mulţumire lui Dumnezeu pentru ocrotirea adusă poporului român în istoria sa.