Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Ceremonii, slujbe şi flori pentru Eroii Neamului
Praznicul Înălţării Domnului, când se pomenesc eroii poporului român, este zi de sărbătoare naţională. La toate monumentele închinate eroilor români din ţară au avut loc slujbe religioase şi ceremonii pentru depunerea coroanelor de flori. La Mormântul Ostaşului Necunoscut, din Parcul Carol, a avut loc o ceremonie la care au participat cadre militare, oficialităţi ale statului şi oameni care au venit să cinstească pe eroii români care şi-au dat viaţa pe câmpurile de luptă şi în diferite alte situaţii pentru apărarea credinţei creştine ortodoxe, a patriei şi a demnităţii naţionale. În faţa Mormântului Ostaşului Necunoscut, memoria eroilor a fost cinstită printr-o slujbă religioasă săvârşită de preoţi de la Garnizoana Militară Bucureşti. După ce s-a cântat "Veşnica pomenire" a celor adormiţi, a urmat momentul depunerii coroanelor de flori. Fanfara militară a Regimentului 30 gardă şi protocol "Mihai Viteazul" a intonat muzică militară. Au fost depuse coroane de flori din partea Preşedinţiei României, a Senatului, Camerei Deputaţilor, Guvernului României, fostului preşedinte Emil Constantinescu, Ministerului Apărării Naţionale, Serviciului Român de Informaţii, Serviciului de Informaţii Externe, şi Serviciului de Telecomunicaţii Externe, a Asociaţiei naţionale a veteranilor de război, a Asociaţiei naţionale a cadrelor militare în rezervă şi retragere. Coroane de flori au fost depuse din partea mai multor asociaţii a eroilor Revoluţiei române din decembrie 1989, primăriilor de sector din Capitală, a Ligii Navale Române şi a Avocatului Poporului. Elevi de la colegiile "Gheorghe Şincai" şi "Ion Creangă" au depus flori şi jerbe. În timpul ceremoniei din Parcul Carol, două formaţii de aeronave militare, trei avioane MiG-21 Lancer de la Flotila 86 aeriană şi trei elicoptere IAR-330 PUMA SOCAT de la Flotila 96 Transport aerian au survolat monumentul.
"De fiecare dată sunt emoţionat la această sărbătoare, pentru că acum se pomenesc eroii români din toate timpurile care au căzut pentru apărarea ţării. Ziua eroilor este specială pentru mine pentru că la vârsta de 17 ani luptam printre tancurile germane şi ungureşti pentru recuperarea nordului Transilvaniei, pământ românesc de nedezlipit din trupul ţării noastre. Mă gândesc cu mare cinste la camarazii mei care au căzut în lupte, şi pentru ei sunt astăzi aici", ne-a declarat col. (r) Paul Aciu, veteran de război.
Ceremonii religioase şi de depunere de coroane au fost organizate la majoritatea monumentelor importante închinate eroilor români din Capitală: Monumentul Eroilor militari de la Palatul Naţional al Copiilor, Monumentul Eroilor din al Doilea Război Mondial, Cimitirul "Eroii Revoluţiei", Cimitirul Ghencea Militar, Monumentul "Ultimul străjer al Capitalei", Monumentul Eroilor Jandarmi, Monumentul Pompierilor din curtea Bisericii "Sfântul Gheorghe-Plevna". Biroul se presă al Ministerului Apărării Naţionale a informat că în municipiile de judeţ şi în localităţile unde sunt dislocate unităţi mari militare au avut loc ceremonii de depunere de coroane de flori la monumentele eroilor. (Marius Nedelcu)