În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Cetatea Rupea, redeschisă după reabilitare
Cetatea din oraşul Rupea, judeţul Braşov, redeschisă în 15 iunie, după ample lucrări de reabilitare, a fost vizitată până acum de 25.000 de turişti, conform primarului localităţii, Flavius Dumitrescu, citat de Agerpres. „Cred că putem vorbi despre un record de turişti, şi mai cred că nu este turist român şi străin care să treacă prin oraşul Rupea să nu viziteze cetatea. După reabilitare, obiectivul turistic arată foarte bine şi cred că cei care îi trec pragul sunt foarte încântaţi de ceea ce văd“, a spus primarul, conform Agerpres.
Cetatea a fost reabilitată în ultimii doi ani cu fonduri europene şi cofinanţare locală, suma totală investită fiind de 25 de milioane de lei, din care şase milioane de lei fonduri din bugetul oraşului Rupea şi din bugetul CJ. Lucrările au constat în reabilitarea completă a cetăţii, construirea căilor de acces, a instalaţiilor de electricitate, apă, iluminat public şi ambiental, 100 de locuri de parcare dintre care 10 pentru autocare şi a unui centru de informare turistică.
Cetatea Rupea, ridicată pe Dealul Cohalmului, a fost construită şi extinsă în secolele XIV-XVII, ca refugiu pentru locuitorii satelor din jur. Documentele din secolul al XV-lea menţionează cetatea ca fiind un important centru comercial şi meşteşugăresc, cu 12 bresle. Cetatea a servit de-a lungul timpului ca fortificaţie şi ca refugiu pentru locuitorii zonei.