Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a primit ieri titlul de Cetăţean de onoare din partea Consiliului Local al comunei Secu, judeţul Dolj, localitate în care au trăit bunicii şi tatăl Preafericirii Sale.
Decernarea titlului este urmarea contribuţiei Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române la înfiinţarea, construirea şi împodobirea lăcaşului de cult din satul Smadovicioara, al comunei doljene Secu. Pe lângă Diploma de onoare, primarul Adrian Popa a dăruit un caiet de notiţe al ta-tălui Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. "Ne-a fost oferit un caiet deosebit de valoros care conţine notiţele tatălui meu de când era la Smadovicioara, privind construcţia unei şcoli. Erau impresionante în acea vreme corectitudinea şi minuţiozitatea cu care se recepta toată lucrarea. Încă o dată vă mulţumim, vă dorim sănătate multă şi la anul, când vom veni în Oltenia în vizită canonică oficială, la împlinirea a cinci ani de la întronizarea Înalt Preasfinţitului Irineu, Mitropolitul Olteniei, o să vizităm şi Smadovicioara, acolo fiind şi mormintele bunicilor după tată", a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.
Adrian Popa, primarul comunei Secu, a primit din partea Preafericirii Sale Diploma de onoare "Sfântul Neagoe Basarab", medalia omagială emisă de Banca Naţională a României, cu chipul Sfântului Voievod Neagoe Basarab, şi cartea "Sfântul Voievod Neagoe Basarab, ctitor de biserici şi cultură românească", pentru ajutorul oferit în ridicarea lăcaşului de cult din satul Smadovicioara. "Este un moment deosebit atât pentru mine, cât şi pentru comunitatea de unde provin, pentru comunitatea de unde îşi trage obârşiile Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. Preafericirea Sa este Cetăţean de onoare pentru că Preafericirea Sa a sfinţit acum câţiva ani, pe atunci fiind Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, biserica din satul Secu. De asemenea, Preafericirea Sa a sfinţit piatra de temelie la biserica din satul Smadovicioara, satul unde au trăit bunicii şi tatăl Preafericirii Sale, ajutându-ne foarte mult cu logistica şi cu realizarea picturii", a declarat Adrian Popa, primarul comunei doljene Secu.
În această comună sunt în prezent trei biserici, dar se doreşte ca în viitorul apropiat să se mai construiască un nou lăcaş de cult, după cum a precizat părintele paroh Robert Bădan al Parohiei Secu, Protoieria Craiova Nord, care a venit împreună cu primarul Adrian Popa. Din partea Preafericirii Sale, pr. paroh Robert Bădan a primit un set de sfinte vase, Sfânta Evanghelie, două cruci de binecuvântare, două rânduri de veşminte, două candele, o cădelniţă, dar şi "Liturghierul" şi cărţi cu "Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur", "Liturghia Sfântului Vasile cel Mare", ambele în format mic, "Liturghia Darurilor înainte sfinţite", Slujba Sfântului Maslu. "Mulţumesc pentru cinstea şi onoarea de a fi primit de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, iar acest moment îmi dă mai multă putere de muncă pentru ca fiecare zi să fie slujită Domnului", a mărturisit pr. paroh Robert Bădan.