La opt ani de la trecerea la Domnul a vrednicului de pomenire Arhiepiscop Justinian Chira, cel care a păstorit Eparhia Maramureșului și Sătmarului mai bine de un sfert de secol (1990‑2016), miercuri, 30 octombrie,
Cete de colindători la Reședința Patriarhală
Două cete de colindători, Corul „Sfânta Elisabeta” al Liceului Pedagogic Ortodox „Anastasia Popescu” din Capitală și Grupul psaltic „Filomelos” din Borzești, Onești, județul Bacău, au vestit joi, 19 decembrie 2019, la Reședința Patriarhală, marea bucurie a Nașterii Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, i-a întâmpinat pe colindători în fața bradului frumos împodobit din Salonul Sfinților Români, le-a adresat un cuvânt de binecuvântare și le-a oferit daruri.
Prima ceată de vestitori care l-a colindat pe Patriarhul României a fost Corul „Sfânta Elisabeta” al Liceului Pedagogic Ortodox „Anastasia Popescu” din Capitală, coordonat de profesoara Grațiela Popescu. Membrii corului, îmbrăcați în port tradițional românesc, au interpretat un frumos buchet de colinde atât din repertoriul național, cât și internațional, acompaniați de diferite instrumente muzicale precum vioară, percuție și xilofon.
După momentul artistic, ceata de colindători a primit binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. „Vă mulțumim pentru aceste frumoase colinde pe care le-ați învățat și apreciem faptul că sunteți îmbrăcați în costum tradițional românesc, mai ales în acest An omagial al satului românesc. Ne bucurăm și subliniem importanța școlii dumneavoastră. Acesta este Corul «Sfânta Elisabeta» de la Școala «Anastasia Popescu» și este o școală particulară, dar foarte bine dotată, echipată și cu buni învățători, profesori și profesoare, încât este o luptă mare aici în București pentru a obține un loc la această școală. Este o școală foarte cunoscută. Este valoroasă pentru că pe lângă cartea bună care se face acolo, există și o educație creștină, după cum ați arătat acum. Vă felicităm pe voi și pe întreg personalul școlii, care vă ajută să creșteți voioși, sănătoși și bucuroși, învățând tradițiile noastre românești. Vă dorim sărbători fericite, cu bucurie și să transmiteți aceste frumoase colinde și acasă, părinților și celor dragi”, a spus Preafericirea Sa.
A doua ceată de colindători a fost Grupul psaltic „Filomelos” din Borzești, Onești, județul Bacău, format din numeroși copii și tineri, coordonat de părintele Petrică Cautiș și preoteasa Paula Cautiș. După interpretarea mai multor colinde psaltice și de influență folclorică din valorosul tezaur național, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a subliniat faptul că prin această tradiție a colindatului se transmite iubirea lui Dumnezeu în lume.
„Vă felicităm în mod deosebit și pentru elementele noi din colinde. Ați spus foarte bine că această faptă bună a colindatului este binecuvântată de Dumnezeu și apreciată de sfinți. De fapt, colindătorii sunt vestitori, sunt binevestitori ai iubirii milostive a lui Dumnezeu, care s-a arătat în Pruncul Iisus. Este foarte important să scoatem în evidență că această lucrare nu este doar o lucrare folclorică, tradiția colindelor, ci este și o lucrare misionară, de transmitere a iubirii lui Dumnezeu în lume, de a aduce bucurie, speranță și comuniune în familii, în societate. În partea aceasta morală a colindelor, se mai arată și ceea ce Sfântul Petru sau tot sfinții iubesc, și anume sufletul curat și iubirea sinceră față de semeni, față de aproapele și ajutorarea lor”, a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.
La finalul momentelor artistice, toți colindătorii au primit daruri din partea Patriarhului României.