De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Chipuri binecuvântate de răbdare la Iași
Sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași a culminat ieri, 14 octombrie 2015, cu slujba Sfintei Liturghii, la care au participat 15.000 de credincioşi, în timp ce alți 15.000 de pelerini așteptau cu răbdare la rând pentru a se închina la sfintele moaște ale Cuvioasei, ale Sfintei Maria Magdalena și ale Sfântului Ioan Gură de Aur. Slujba de hram a fost săvârşită de un sobor de 22 de arhierei români şi străini, sub protia Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Damaschin, Arhiepiscop de Joppe şi Arimathea.
Catedrala Mitropolitană din Iaşi şi-a sărbătorit ieri hramul, în ziua de pomenire a Sfintei Cuvioase Parascheva. În acest an, Sfânta Liturghie a fost oficiată, pe un podium amenajat pe bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt, de Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Damaschin, Arhiepiscop de Joppe şi Arimathea (Patriarhia Ierusalimului), înconjurat de un sobor de 21 de ierarhi din ţară şi străinătate: IPS Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, IPS Părinte Iustin, Mitropolit de Nea Krini şi Kalamarias (Biserica Ortodoxă a Greciei), IPS Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, IPS Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, IPS Părinte Petru, Mitropolitul Basarabiei, PS Părinte Nicolae de Apollonia, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Tiranei (Albania), IPS Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, IPS Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, IPS Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, IPS Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, IPS Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, PS Părinte Corneliu, Episcopul Huşilor, PS Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, PS Părinte Vincenţiu, Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor, PS Părinte Andrei, Episcopul Covasnei şi Harghitei, PS Părinte Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei, PS Părinte Siluan, Episcopul ortodox român al Ungariei, PS Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, PS Părinte Ilarion Făgărăşeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, PS Părinte Antonie de Orhei, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chişinăului, și PS Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului. Răspunsurile la strană au fost date de corul reunit al maicilor de la mănăstirile Văratec și Agapia, din judeţul Neamţ.
După citirea Evangheliei, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, a citit mesajul transmis de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, cu prilejul hramului din acest an de la Iaşi, intitulat „Comuniunea sfinţilor ne cheamă la sfinţirea vieţii”. Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a mulțumit apoi Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru mesajul transmis şi pentru binecuvântarea de a fi adusă la Iaşi, de la Reşedinţa Patriarhală, racla cu o părticică din moaştele Sfântului Ioan Gură de Aur.
Pelerinii - minunate şi binecuvântate chipuri de răbdare
Un moment deosebit al hramului din acest an l-a reprezentat aducerea pe scena unde a fost săvârşită Sfânta Liturghie arhierească a șase veterani de război din judeţele Moldovei, care au primit, din partea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, „Crucea Moldavă pentru mireni”, cea mai înaltă distincţie a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei. „Cât de milostiv este Dumnezeu că încă mai suntem contemporani cu acești bărbați și cu cei asemenea lor, veterani de război care, împreună cu deținuții politici, formează chintesența neamului, seva națiunii și apa cea sfântă din care încă se adapă supraviețuirea neamului. Dumnezeu să-i aibă în pază, să le dăruiască anii pe care numai El îi rânduiește pentru fiecare dintre noi”, a subliniat Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.
La finalul Liturghiei au mai rostit alocuţiuni IPS Părinte Mitropolit Damaschin, Arhiepiscop de Joppe şi Arimathea, şi părintele arhimandrit Elisei, stareţul Mănăstirii Simonopetra din Muntele Athos.
Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a mulţumit ierarhilor prezenţi, tuturor celor care au contribuit la organizarea evenimentelor, precum şi miilor de pelerini care au înfrumuseţat şi în acest an, prin prezenţa lor, sărbătoarea hramului de la Iași: „Mulțumirea primă și ultimă se adresează acestor minunate chipuri binecuvântate de răbdare, de stăruință și, mai presus de toate, de credință în Dumnezeu și iubire față de sfinții Săi: pelerinii. Dumnezeu să vă aibă în pază pe toți! Să plecați la casele dumneavoastră cu chipurile celor trei sfinți - Cuvioasa Parascheva, Sfânta Maria Magdalena cea întocmai cu Apostolii și Sfântul Ioan Gură de Aur, cu binecuvântarea rugăciunii lor în inimile dumneavoastră. Întorcându-vă acasă, să amintiți și celor care nu au putut fi prezenți alături de noi cât de bun este Domnul pe care L-ați simțit în aceste zile la Iași. Să lăsați moștenire această credință copiilor dumneavoastră, așa cum noi am primit această credință de la părinții noștri. Să aveți grijă de pruncii cu care v-a binecuvântat Dumnezeu, să-i nașteți și să-i creșteți cu frică de Dumnezeu, cu rușine de oameni și cu dragoste față de acest pământ binecuvântat!”.