În contextul anului 2024 declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române drept An omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și An comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, în semn de recunoaștere a activității depuse în slujirea aproapelui, a acordat distincții doamnei Adriana Căruntu, directorul Centrului de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie”, și monahiei Serafima Buhăescu de la Mănăstire Christiana, medic în cadrul aceluiași centru.
Cinci ierarhi, la hramul Mănăstirii Neamţ
Praznicul Înălţării Domnului a adunat, în acest an, la Mănăstirea Neamţ peste 2.000 de credincioşi. Sărbătoarea hramului a început miercuri seara, cu Slujba Privegherii, şi a continuat ieri-dimineaţă cu Agheazma mică, Sfânta Liturghie şi Parastasul pentru cei adormiţi. Biserica "Înălţarea Domnului" de la Mănăstirea Neamţ a fost ridicată de Sfântul Voievod Ştefan cel Mare, între 1485-1497.
Pelerinii din ţară şi străinătate s-au îndreptat şi în acest an către străvechea ctitorie a Sfântului Voievod Ştefan cel Mare de la Mănăstirea Neamţ, care a îmbrăcat straie de sărbătoare. Programul liturgic a început miercuri seara, când PS Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, a oficiat Slujba Privegherii. Oamenii s-au închinat la racla ce adăposteşte moaştele Sfântului necunoscut, la capul Sfântului Simeon din Muntele minunat (Antiohia Siriei), care a fost dăruit mănăstirii de Sfântul Ştefan cel Mare în anul 1463, şi icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului, care datează din sec. al VII-lea. În predica de la finalul Slujbei Privegherii, din ajunul hramului, PS Emilian Lovişteanul a explicat semnificaţiile duhovniceşti ale sărbătorii Înălţării Domnului. "Mântuitorul Hristos S-a înălţat la cer la 40 de zile de la Înviere, în văzul ucenicilor Săi, după ce i-a pregătit pe aceştia. Domnul Iisus S-a înălţat la ceruri în faţa ucenicilor şi a Maicii Domnului, pentru că ei erau încredinţaţi că El este Fiul lui Dumnezeu Cel înviat din morţi. Înălţarea Domnului s-a făcut pentru ca Duhul Sfânt să Se coboare. Noi ne înălţăm când Duhul Sfânt coboară peste noi", a spus PS Emilian Lovişteanul.
"Când săvârşim sfinţirea apei, rememorăm Botezul Domnului"
În ziua Praznicului Înălţării Domnului, icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului a fost scoasă în procesiune din biserica aşezării monahale până la agheazmatarul aflat în apropierea mănăstirii. Slujba Aghezmei mici a fost săvârşită de Înalt Preasfinţitul Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, alături de PS Corneliu, Episcopul Huşilor, PS Calinic Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, PS Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, şi de PS Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului. PS Ioachim Băcăuanul a adresat un cuvânt de binecuvântare în care a explicat că apa Aghezmei mici care a fost sfinţită "ne aminteşte de apa în care am fost botezaţi în numele Preasfintei Treimi". "Atunci când săvârşim sfinţirea apei, afundăm crucea şi busuiocul în ea, rememorând Botezul Domnului. Această apă devine curăţitoare pentru cei ce o gustă, apă dătătoare de sănătate", a explicat Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului. PS Corneliu a citit o rugăciune de dezlegare, iar apoi a urmat procesiunea cu icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, spre incinta mănăstirii. Credincioşii, aşezaţi în rând, au fost stropiţi cu apa sfinţită.
Sfânta Liturghie din ziua Înălţării a fost săvârşită pe un podium amenajat lângă Biserica "Înălţarea Domnului", de către Înalt Preasfinţitul Teofan, Preasfinţitul Corneliu, Preasfinţitul Calinic Botoşăneanul, Preasfinţitul Emilian Lovişteanul şi Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul, alături de un sobor de preoţi şi diaconi. Răspunsurile la strană au fost date de corul Seminarului Liceal Ortodox "Veniamin Costachi" de la Mănăstirea Neamţ, dirijat de pr. prof. Viorel Laiu. După citirea Sfintei Evanghelii, Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan a adresat un cuvânt de învăţătură. "Sărbătoarea Înălţării Domnului ne cheamă să ne îndreptăm mintea şi privirea spre cer, pentru că patria noastră nu este aici. Vremea petrecerii noastre pe pământ este una în care ne pregătim pentru marea clipă a întâlnirii noastre cu Mântuitorul Hristos. Vremea vieţii de aici este pregătirea pentru clipa în care Dumnezeu va veni pe norii cerului să judece vii şi morţii", a explicat Arhipăstorul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.
În timp ce soborul de ierarhi, preoţi şi diaconi s-a împărtăşit, grupul de copii "Şezătoarea" din localitatea Vânători - Neamţ a oferit un scurt moment de cântece şi poezii, dedicat Zilei Eroilor. Sfânta Liturghie a fost urmată de Parastasul pentru eroii neamului. Arhim. Benedict Sauciuc, stareţul Mănăstirii Neamţ, a mulţumit arhiereilor care au săvârşit Sfânta Liturghie, amintind de modul în care s-a derulat sărbătoarea hramului Mănăstirii Neamţ în cele mai vechi timpuri.
"Am simţit duhul rugăciunii în timpul acestei slujbe duhovniceşti"
Credincioşii care au participat la hramul Mănăstirii Neamţ ne-au mărturisit faptul că păstrează această tradiţie de mai mulţi ani. Oamenii au cinstit odoarele de mare preţ, aflate în biserica aşezării monahale - sfintele moaşte şi icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, şi au ascultat, cu rugăciunea pe buze, sfintele slujbe. "Am venit cu mare bucurie la Slujba Privegherii şi iată că Dumnezeu ne-a binecuvântat şi cu ploaie. Am simţit duhul rugăciunii în timpul acestei slujbe duhovniceşti, hrănindu-mă din frumuseţea acestor locuri", a declarat Varvara Ciobanu, din Fălticeni. "Am luat din apa sfinţită de ierarhii noştri şi acum voi merge şi mă voi închina în biserică, iar apoi voi participa la Sfânta Liturghie. Este o zi frumoasă din toate punctele de vedere, o sărbătoare la care particip cu mult drag", a mărturisit Ioan Filip, din Târgu Neamţ.