Ziua de 15 noiembrie marchează, în Biserica noastră, atât începutul Postului Nașterii Domnului, cât și pomenirea Sfântului Cuvios Paisie de la Neamț. Între lăcașurile care îl au ocrotitor spiritual pe marele stareț isihast se numără și biserica Parohiei „Șerban Vodă” din Protopopiatul Sector 4 Capitală, care și-a sărbătorit hramul de toamnă prin rugăciune. Bogatul program liturgic care a marcat sărbătoarea comunității parohiale a debutat în ajunul zilei de pomenire a sfântului.
Cine crede în Dumnezeu s-a hotărât să trăiască veşnic
„Credinţa este o vedere duhovnicească, mai presus de simţuri şi de înţelegere, a lui Dumnezeu Cel nevăzut şi a lucrărilor Sale”, a evidenţiat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în cuvântul de învăţătură rostit în Duminica a 2-a după Paşti, a Sfântului Apostol Toma, la Mănăstirea „Sfânta Maria”-Jercălăi.
Întâistătătorul Bisericii noastre le-a vorbit credincioşilor prezenţi la Mănăstirea „Sfânta Maria”-Jercălăi despre importanţa credinţei, ca dovadă a realităţii şi a lucrărilor lui Dumnezeu celor nevăzute. „Mântuitorul Iisus Hristos, după ce-l mustră pe ucenicul Său, Toma, deodată îi fericeşte pe cei care cred în El fără să fi văzut cu ochii trupeşti pe Hristos Cel înviat din morţi. Această fericire este fericirea credinţei. «Fericiţi cei ce n-au văzut şi au crezut!» (Ioan 20, 29). Dumnezeu nu poate fi văzut cu ochii trupeşti fiindcă El este nematerial, este spiritual, este nelimitat şi netrecător. Dar prin credinţă, vedem duhovniceşte prezenţa Lui, o simţim. Hristos-Domnul fericeşte pe cei care simt prezenţa lui Hristos în lume şi în Biserică mai ales. Sfântul Apostol Pavel spune în Epistola către Evrei: «credinţa este încredinţarea celor nădăjduite, dovedirea lucrurilor celor nevăzute» (Evrei 11, 1). Credinţa este o pregustare a darurilor cereşti nevăzute, dar promise de Dumnezeu. Este încredinţarea în arvună a celor nădăjduite, a celor promise”, a precizat Părintele Patriarh Daniel. În continuare, Patriarhul României a subliniat faptul că rodul credinţei sincere este mântuirea sufletului. „Ce este mântuirea sufletului? Unirea omului cu Dumnezeu Cel veşnic, Izvorul vieţii. Cine crede în Dumnezeu este un om care s-a hotărât să trăiască veşnic. Cine crede în Iisus Hristos, crede pentru că doreşte să trăiască veşnic în iubirea Lui. Credinţa nu este o simplă convingere intelectuală, nu este doar o părere că Dumnezeu există undeva. Credinţa este o legătură vie cu Dumnezeu Cel viu, care se exprimă prin rugăciune, este o legătură vie cu Hristos Cel răstignit şi înviat, veşnic viu. Această legătură aduce în sufletul omului o bucurie negrăită şi preaslăvită, o pace profundă. Aceasta este deci credinţa Bisericii. Nu L-am văzut dar Îl iubim, nu-L vedem cu ochii trupului, dar ne bucurăm şi credem în Hristos”, a spus Preafericirea Sa.
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel le-a vorbit credincioşilor şi despre Sfântul Apostol şi Evanghelist Ioan Teologul, ucenicul iubit al Mântuitorului Iisus Hristos. „Sfântul Ioan Evanghelistul este cel mai profund dintre cei patru evanghelişti. Istoricul Hegesip şi Sfântul Chiril al Alexandriei spun că Mântuitorul Iisus Hristos era rudă cu Apostolul Ioan, pentru că Ioan era nepot de verişoară pentru Mântuitorul”, a explicat Patriarhul României. La final, Întâistătătorul Bisericii noastre a oferit pentru mănăstire mai multe cărţi apărute recent la editurile Patriarhiei Române.