De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Cinstire adusă Apostolului românilor la Catedrala Națională
La Catedrala Mântuirii Neamului s-a sărbătorit vineri, 30 noiembrie, pentru prima dată, cel de-al doilea hram, „Sfântul Apostol Andrei, cel întâi chemat, Ocrotitorul României”. Sfânta Liturghie a fost săvârşită cu acest prilej de Preafericitul Părinte Teofil al III-lea, Patriarhul Ierusalimului şi al întregii Palestine, împreună cu Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, înconjuraţi de un sobor de 34 de ierarhi români şi străini.
Credincioşi bucureşteni, dar şi din întreaga ţară au participat la slujba săvârșită în Catedrala Națională, au adus cinstire Sfântului Apostol Andrei și au primit binecuvântarea Patriarhului Ierusalimului și a Patriarhului României. Unii dintre aceștia au purtat costume populare românești și steaguri tricolore, amintind că în ziua următoare s-a sărbătorit Centenarul Marii Uniri din 1918. Cântările liturgice au fost date de Grupul psaltic „Tronos” al Catedralei Patriarhale și Corala „Nicolae Lungu” a Patriarhiei Române.
După citirea pericopei evanghelice, Preafericitul Părinte Teofil al III-lea a subliniat importanţa propovăduirii cuvântului lui Dumnezeu în lume, făcând referire la chemarea la apostolat a primilor ucenici ai Domnului Hristos. „Din Cetatea Răstignirii și Învierii Împăratului împăraților și orașul Sfântului Apostol Iacov, fratele Domnului și cel dintâi Ierarh al Ierusalimului, am venit în binecuvântatul pământ unde a avut loc propovăduirea evanghelică a Sfântului Apostol Andrei, cel întâi chemat, și pentru a aduce mulţumire şi slavă lui Dumnezeu, cu ocazia evenimentului bineplăcut Domnului, a sfinţirii acestei măreţe catedrale închinate Sfântului Apostol Andrei. Împreună cu dumnezeiescul Pavel vestim că nu ne propovăduim pe noi înşine, ci pe Hristos Iisus Domnul, iar noi înşine suntem slugile voastre pentru Iisus. Pentru că Dumnezeu Care a zis să strălucească din întuneric lumina, El a strălucit în inimile noastre ca să strălucească cunoştinţa slavei lui Dumnezeu pe faţa lui Hristos. Această cunoştinţă a slavei lui Dumnezeu de pe faţa lui Hristos a propovăduit-o nu ca Aristotel, ci ca un pescar, cel prăznuit astăzi în biserica ce-i poartă numele, Sfântul Apostol Andrei, cel care i-a spus fratelui său, am găsit pe Mesia, adică pe Hristos. Apostolul Andrei s-a făcut pricina celei dintâi întâlniri a Domnului cu Petru, cel care s-a arătat corifeu al Apostolilor, dar şi cu Filip, cel din acelaşi loc cu el. Chemarea lui Andrei şi a lui Petru a avut loc lângă Marea Galileii, atunci când, aflându-i acolo, le-a spus: «Veniţi după Mine şi vă voi face pescari de oameni. Iar ei, îndată lăsând mrejele, au mers după El» (Matei 4, 19-20)”, a reliefat Patriarhul Ierusalimului.
În continuare, Preafericirea Sa a subliniat că sângele muceniciei lui Iacov, fratele Domnului şi al Sfântului Apostol Andrei, cel întâi chemat, precum şi al tuturor Apostolilor, „constituie pecetea credinţei noastre ortodoxe sănătoase, dar şi temelia neclintită pe care a fost construită Biserica lui Hristos”. Patriarhul Teofil al III-lea a mai arătat că propovăduirea cuvântului Evangheliei lui Hristos în lume trebuie făcută întru nevoinţă şi cu credinţă puternică, după îndemnul Sfântului Apostol Pavel. „Întâlnirea noastră de astăzi – prilejuită de două sărbători: sfințirea acestei preafrumoase catedrale și slujirea euharistică, împreună cu iubitul Nostru frate și Arhipăstor, Preafericitul Patriarh Daniel al României, la cinstita pomenire a Sfântului Apostol Andrei, cel întâi chemat – ne cheamă să dăm ascultare îndemnului dumnezeiescului Pavel, care zice: «Să vă purtați numai în chip vrednic de Evanghelia lui Hristos (…) și să stați într-un duh, nevoindu-vă împreună într-un suflet, pentru credința Evangheliei, fără să vă înfricoșați întru nimic de cei potrivnici, ceea ce pentru ei este un semn de pierzare, iar pentru voi de mântuire, și aceasta este de la Dumnezeu. Căci vouă vi s-a dăruit, pentru Hristos, nu numai să credeți în El, ci și să pătimiți pentru El»”, a spus Preafericirea Sa.
La finalul Sfintei Liturghii, Patriarhul Ierusalimului i-a dăruit Preafericitului Părinte Patriarh Daniel o icoană a Naşterii Domnului Iisus Hristos şi i-a urat mulţi ani în misiunea pe care o desfăşoară. „Biserica Ierusalimului a avut şi are o legătură îndelungată, specială, cu Biserica României. Această legătură este manifestată în multe feluri de-a lungul anilor şi îşi găseşte expresia în timpul nostru atât prin prezenţa Reprezentanţei voastre în Sfânta Cetate a Ierusalimului, precum şi prin mărturia pe care o aduc miile şi zecile de mii de români pelerini care vin în Ţara Sfântă în fiecare an pentru a primi binecuvântările şi pentru a se hrăni spiritual din Sfintele Locuri. Biserica României este păzitorul spiritual al poporului român. Este pe deplin potrivit ca această Catedrală Naţională, care este cunoscută şi ca fiind Catedrala Mântuirii Neamului, să fie o permanentă amintire că Biserica are misiunea de a fi în lume dătătoare de viaţă”, a reliefat Patriarhul Teofil al III-lea al Ierusalimului. La rândul său, Patriarhul României i-a mulţumit Patriarhului Ierusalimului pentru vizita în România şi i-a oferit o icoană în mozaic cu chipul Sfântului Apostol Andrei. „Mulţumim Preafericirea Voastră pentru prezenţa în această zi de sărbătoare, primul hram al Sfântului Apostol Andrei celebrat aici în noua Caterală Naţională. De asemenea, vă mulţumim pentru părinteasca grijă pe care o arătaţi pelerinilor români care vin din ce în ce mai mulţi în Ţara Sfântă şi, în acelaşi timp, aveți o deosebită atenţie şi grijă părintească pentru Reprezentanţa Patriarhiei Române la Ierusalim”, a spus Întâistătătorul Bisericii noastre. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel l-a invitat apoi pe Patriarhul Teofil al III-lea al Ierusalimului şi la sfinţirea picturii noii Catedrale Naţionale. La finalul Sfintei Liturghii, credincioşii prezenţi s-au putut închina în Sfântul Altar, unde au fost aşezate fragmente din moaştele Sfântului Apostol Andrei, ale Sfintei Mari Muceniţe Ecaterina şi racla cu sfintele moaşte de la Mănăstirea Hozeva, în care se află şi epitrahilul Sfântului Cuvios Ioan Iacob de la Neamţ, noul Hozevit.
Împreună cu Patriarhul Ierusalimului și Patriarhul României, la Sfânta Liturghie a slujit un impresionant sobor de arhierei, din care au făcut parte: Înaltpreasfinţitul Părinte Aristarh, Arhiepiscop de Constantia; Înaltpreasfinţitul Părinte Hristofor, Arhiepiscop de Kyriakoupolis, din cadrul Patriarhiei Ierusalimului, precum și ierarhi români din țară și străinătate.
În cadrul Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, a citit Actul solemn comemorativ semnat de către toţi membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.