De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Cinstire adusă Sfinților Apostoli în Capitală
De sărbătoarea corifeilor apostolilor, Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, a săvârşit Sfânta Liturghie la Biserica Domniţa Bălaşa, Paraclis Patriarhal din Bucureşti. Tot în această zi, credincioșii care au mers la Mănăstirea Radu Vodă din Capitală au fost binecuvântați de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, care a săvârșit Sfânta Liturghie.
În cuvântul de învățătură rostit la Biserica Domnița Bălașa, Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul a subliniat că Sfinții Apostoli Petru și Pavel au fost cei dintâi care au vestit cuvintele Evangheliei în Europa. De asemenea, Preasfinţia Sa a vorbit şi despre instituirea apostolatului. „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel au fost cei dintâi care au contribuit la încreştinarea Europei. Această instituţie a apostolatului a fost instituită de Mântuitorul Iisus Hristos, Care este trimisul Tatălui Ceresc. De aceea, Iisus Hristos nu este numai Împărat, nu numai Profet, ci El este şi Marele Arhiereu, Cel care face transferul instituţiei preoţiei, de la preoţia Vechiului Testament la preoţia Legii harului pe care Hristos o inaugurează. Preoţia Noului Testament izvorăşte din lucrarea în lume a Mântuitorului Iisus Hristos, Care i-a ales pe Sfinţii Apostoli şi timp de trei ani i-a făcut martori ai minunilor şi învăţăturilor Sale, pregătindu-i pentru noua slujire”, a arătat Preasfinţitul Părinte Ieronim Sinaitul. În continuare, ierarhul a vorbit despre importanţa predicării celor doi corifei ai apostolilor pe tărâm european. „Amândoi au fost evrei de neam. Slujirea şi misiunea lor pe meridianele lumii antice sunt cunoscute, iar roadele activităţii lor au fost deosebite. Devotamentul lor a fost probat nu numai prin captivităţile pe care le-au suferit, nu numai prin suferinţele fizice, asemenea Pătimirilor Mântuitorului Iisus Hristos, ci mai ales prin gustarea paharului morţii trupeşti, al martiriului, pe care l-au suferit amândoi, în timpul persecuţiei împăratului roman Nero, la Roma. Prin sfintele lor moaşte ocrotesc întreaga lume creştină, iar cu sufletul, din ceruri, se roagă pentru ca lucrul apostolatului lor să fie trainic. Ei se roagă ca Europa noastră să rămână o Europă creştină şi să-şi recunoască rădăcinile creştine, fără de care acest continent nu ar fi ajuns la aceste culmi de cultură şi de civilizaţie”, a reliefat Preasfinţia Sa.
Râvna Sfinților Petru și Pavel i-a așezat înaintea apostolilor
La Mănăstirea Radu Vodă din Capitală, Sfânta Liturghie a fost săvârșită vineri de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, din care au făcut parte și arhimandritul Nectarie Șofelea, starețul Mănăstirii Radu Vodă, părintele asist. dr. Silviu Tudose, parohul Bisericii „Sfântul Ilie”-Gorgani din București.
Pentru iubirea față de Hristos Domnul, a spus Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul în cuvântul de învățătură rostit după citirea Sfintei Evanghelii, Sfinții Apostoli au suferit nenumărate prigoniri și persecuții, chiar până şi moartea martirică. „Așa cum spun cântările Bisericii, «Mare este lucrarea lui Dumnezeu!», deoarece a făcut din pescari apostoli, din păgâni ucenici, iar dintr-un persecutor cel mai mare apostol pe care l-a avut Biserica. Râvna sfântă a celor doi Apostoli Petru și Pavel îi așază înaintea tuturor apostolilor Bisericii. Nimeni nu va putea spune vreodată că a făcut ceva în comparație cu cei pe care îi sărbătorim astăzi. De aceea, din cuvintele lor suntem chemați să reținem esențialul, și anume râvna lor pentru Mântuitorul și iubirea pe care au arătat-o până la moarte. Sfântul Petru a fost răstignit cu capul în jos, refuzând să fie răstignit asemenea Mântuitorului, spunând că este nevrednic de o astfel de moarte. Iar Sfântului Apostol Pavel i-a fost tăiat capul, întrucât era cetățean roman. Amândoi Sfinții Apostoli au fost martirizați în ziua de 29 iunie”, a spus ierarhul.
Martiriul Sfinților Apostoli, ca și sângele tuturor martirilor, a întărit și va întări Biserica Mântuitorului Hristos, a spus Preasfinția Sa. De aceea, a îndemnat credincioșii să aibă râvna mărturisirii credinței în Domnul Hristos, indiferent de cât de grele sunt și vor fi vremurile. „Oare mai putem noi să răscumpărăm vremea pe care o trăim cu fapte bune, fiind atât de mult preocupați de lucruri mărunte? De aceea, să înțelegem că «răscumpărarea vremii» cerută de marele apostol al neamurilor este o chemare pentru fiecare dintre noi și, astfel, să avem și noi această înțelepciune de a aprecia ceea ce este important în viață, având drept modele pe cei doi Sfinți Apostoli”, a subliniat Preasfinția Sa.
În cadrul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a hirotonit preot pe diaconul Nicolae-Alexandru Bleotu, pe seama Parohiei „Adormirea Maicii Domnului” din localitatea Ciupelnița, Protoieria Urlați, județul Prahova.