Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a săvârșit în Duminica dinaintea Nașterii Domnului Sfânta Liturghie în Catedrala Patriarhală din București,
Cinstire ocrotitorilor și noi începuturi în parohii din Mitropolia Olteniei
Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, a participat zilele trecute la mai multe evenimente bisericești din Arhiepiscopia Craiovei. A pus piatra de temelie pentru viitoarele biserici care vor deservi comunitățile, a fost prezent la bucuria unei parohii care și-a prăznuit ocrotitorul și a discutat cu clericii despre rolul cântărețului bisericesc în viața comunității.
Mitropolitul Olteniei a săvârșit sâmbătă, 11 noiembrie, Sfânta Liturghie în biserica închinată Sfântului Mare Mucenic Mina din orașul Craiova, înconjurat de un sobor de slujitori din care au făcut parte părintele protoiereu Cristian Cojocoaru și părintele paroh Ștefan Nardin. În cadrul sfintei slujbe, diaconul Constantin Popescu a fost hirotonit preot pe seama Parohia Boureni, Protoieria Băilești, iar teologul Constantin Aurel Bunea a fost hirotonit diacon pe seama Parohiei Milești, Protoieria Craiova Nord, județul Dolj.
În cuvântul său, ierarhul a vorbit despre viața aleasă a Sfântului Mina: „Toți cei care au necazuri și nevoi aleargă la Sfântul Mina. Acest mare mucenic al Mântuitorului Iisus Hristos este întotdeauna grabnic-ajutător și le împlinește credincioșilor rugăciunile lor. Sfântul Mina este înaintea lui Dumnezeu ca un străjer sau soldat, așa cum îl cunoaștem din viața sa și din iconografie. A trăit în timpul împăraților romani persecutori și pentru credința lui în Domnul Iisus Hristos a suferit moarte mucenicească. S-a arătat un împlinitor credincios al poruncilor Mântuitorului”.
Vineri, 10 noiembrie, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Irineu a săvârșit slujba punerii pietrei de temelie pentru biserica cu hramul „Buna Vestire” din Parohia Popânzălești, comuna Drăgotești, Protoieria Craiova Sud, județul Dolj. După oficierea slujbei, ierarhul a rostit un cuvânt de încurajare pentru comunitate. La eveniment au fost prezenți părintele protoiereu Grigore Vulcănescu, părintele paroh Marian Toaie, precum și preoți din zonă și enoriași.
„De mult ne-am dorit ca în locul acesta să zidim o biserică, însă, cum toate le rânduiește Dumnezeu spre binele nostru, am pus piatra de temelie astăzi. Cu ajutorul bunului Dumnezeu, sperăm să ducem la bun sfârșit această zidire. Biserica este necesară pentru noi și pentru această parohie pentru latura duhovnicească”, a spus Mitropolitul Olteniei.
De asemenea, Înaltpreasfinția Sa a pus și piatra de temelie a bisericii cu hramul „Sfântul Apostol Andrei” din cartierul Rovine, orașul Craiova. În cuvântul de mulțumire, ierarhul a vorbit de rolul bisericii în mijlocul unei comunități: „Pentru dumneavoastră, credincioșii de aici, este un eveniment deosebit şi poate inedit. Este pentru prima dată poate când vedeţi punerea de temelie a unei biserici. După cum constataţi, se sfinţeşte locul şi dacă aţi fost atenţi, acolo s-a făcut menţiune de Iacob, patriarhul din Vechiul Testament, care într-o vedenie a văzut o scară cerească pe care se cobora îngerul lui Dumnezeu şi acolo a însemnat locul acela cu pietre, a făcut o movilă de pietre şi a pus untdelemn şi a zis: «Aceasta este casa lui Dumnezeu». De asemenea, aici se coboară îngerii şi sunt împreună cu oamenii. În biserică dumneavoastră veţi primi ajutorul îngerilor, care vor lua rugăciunile dumneavoastră şi le vor duce înaintea lui Dumnezeu”.
Joi, 9 noiembrie, Mitropolitul Olteniei a participat la conferința pastoral-misionară a clericilor din protoieriile Târgu Jiu Nord și Târgu Jiu Sud, județul Gorj. Înainte de lucrările întâlnirii, clericii au participat la Sfânta Liturghie săvârșită în biserica Parohiei „Înălțarea Domnului” din Târgu Jiu. Părintele Mitropolit Irineu a vorbit la conferință despre cântarea bisericească, despre rugăciunea prin cântare și despre pomenirea cântăreților: „Cântarea este darul lui Dumnezeu. Nu toți oamenii au voce sau ureche muzicală, dar toți pot să laude pe Dumnezeu și să însoțească pe cei care sunt înzestrați cu acest dar al muzicii. Este o datorie să-L lăudăm pe Dumnezeu întotdeauna. Cântarea este o trezire a sufletului dintr-o stare de toropeală. Chiar și pustnicii, în îndepărtările lor de lume, cântă și se roagă permanent. Imnele sunt izvorâte din adâncul sufletului, revelate de harul Duhului Sfânt”.