Patru cete de colindători au vestit joi, 19 decembrie 2024, la Reședința Patriarhală, marea bucurie a Nașterii Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe
Cinstirea eliberatorilor creștinilor la biserici istorice din Oltenia
De praznicul Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, mai multe biserici din Mitropolia Olteniei şi-au sărbătorit hramul. Între cele mai vechi se numără Mănăstirea Horezu din Vâlcea şi Biserica Obedeanu din Craiova.
La Mănăstirea Horezu, Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, înconjurat de preoţi şi diaconi. „Sfinții Împărați Constantin și Elena și-au transformat sufletele în candele vii, mărturisind pe Dumnezeu prin fapte alese și bineplăcute. Sfântul Împărat Constantin nu L-a mărturisit pe Dumnezeu doar în momentele de cumpănă ale vieții sale, ci, încredințat de faptul că puterea mărturisirii este dată de Hristos, a așezat ziua Învierii Domnului, duminica, drept zi de rugăciune în tot imperiul. Faptele credinței sale au fost cunoscute în toată lumea nu doar prin scrieri elogioase, ci şi prin libertatea pe care a oferit-o creștinilor de a-L mărturisi pe Hristos”, a spus ierarhul în cuvântul de învățătură. Sărbătoarea Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena este hramul Mănăstirii Horezu și pentru ctitorul ei, Sfântul Constantin Brâncoveanu.
În Cetatea Băniei, Sfinţii Împăraţi au fost cinstiți la Biserica Obedeanu, cea mai veche ctitorie de zid a urbei. Sfânta Liturghie a fost săvârşită la Altarul de vară al bisericii. Praznicul Sfinţilor Împăraţi a fost rânduit de peste 250 de ani pentru a străjui Biserica Obedeanu (1754), în cinstea marelui său filantrop şi ctitor, paharnicul Constantin Obedeanu.