De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Cinstirea Maicii Domnului la Catedrala Patriarhală
În Duminica dinaintea Înălțării Sfintei Cruci, 8 septembrie, zi în care a fost sărbătorită Nașterea Maicii Domnului, Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, a săvârșit Sfânta Liturghie în Catedrala Patriarhală din București, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
După citirea Sfintei Evanghelii, ierarhul a rostit un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre sensurile duhovnicești ale sărbătorii Nașterii Maicii Domnului, evidențiind și exemplul de răbdare și nădejde oferit de părinții ei. „Sterilitatea unor femei pomenite în Sfânta Scriptură pare să nu aibă alt sens decât manifestarea harului lui Dumnezeu, Care poate s-o desființeze, de parcă tocmai cu acest scop a îngăduit-o. De asemenea, putem remarca faptul că celor născuți din femei inițial sterpe li s-a hărăzit un rol special, ei având de împlinit o misiune încredințată de Dumnezeu. Astfel, sterilitatea pare un pretext care conduce la o altfel de fertilitate, mai înaltă, de natură duhovnicească, ce se vădește în personalitatea și în faptele copilului astfel născut, dar și în viața părinților lui, care sunt sfințiți prin primirea acestui har excepțional. Însăși așteptarea harului, prin virtuțile pe care le pune în lucrare, este o cale de sfințire. La fel s-a întâmplat în cazul părinților Ioachim și Ana”, a spus Preasfinția Sa.
Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corala „Nicolae Lungu” a Patriarhiei Române, dirijată de părintele conf. univ. dr. Stelian Ionașcu.