În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Cinstirea Sfântului Constantin Brâncoveanu la biserica sa din Capitală
Biserica „Sfântul Gheorghe”-Nou din București, singura ctitorie brâncovenească rămasă în Capitală, îl va sărbători miercuri, 16 august, pe Sfântul Voievod Constantin Brâncoveanu, ctitorul și ocrotitorul lăcașului de rugăciune. Buchetul de evenimente duhovnicești dedicate hramului de vară al bisericii voievodale va debuta luni, 14 august, cu primirea delegației de la mănăstirea vâlceană Dintr-un Lemn, care va aduce spre închinare Icoana Maicii Domnului „Grabnic ascultătoarea”.
Delegația de la Mănăstirea „Dintr-un Lemn” va ajunge la biserica de la kilometrul 0 al Capitalei luni, la ora 16:00, urmând ca odorul să fie așezat spre închinarea credincioșilor și pelerinilor în pridvorul bisericii, alături de moaștele Sfântului Martir Constantin Brâncoveanu. În continuare, de la ora 16:30, va fi oficiată slujba Prohodului Maicii Domnului.
A doua zi, 15 august, de la ora 8:30 va fi săvârșit Acatistul Adormirii Maicii Domnului, urmat, de la ora 9:30, de Sfânta Liturghie. Seara, de la 17:30, va fi oficiată slujba Privegherii în cinstea Sfinților Martiri Brâncoveni.
În ziua hramului, 16 august, de la ora 8:00, credincioșii sunt invitați să participe la slujba Acatistului Sfinților Martiri Brâncoveni, urmată de Sfânta Liturghie arhierească, săvârșită de la ora 9:30. Sfânta Liturghie va fi urmată de slujba Parastasului pentru ctitorii lăcașului de închinare.
Seara, de la ora 18:30, programul liturgic va continua cu Paraclisul Preasfintei Născătoare de Dumnezeu.
Credincioșii și pelerinii se pot închina miercuri la Icoana Maicii Domnului „Grabnic ascultătoarea” până la ora 22:00, când va pleca delegația monahală de la Mănăstirea Dintr-un Lemn.
Biserica „Sfântul Gheorghe”-Nou este un edificiu reprezentativ pentru arta brâncovenească din țara noastră, fiind singura ctitorie din București a Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu, care a supraviețuit tuturor împrejurărilor nefavorabile de-a lungul istoriei.