De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Cinstirea Sfântului Grigorie Dascălul la Căldărușani
La Mănăstirea Căldărușani din județul Ilfov a fost prăznuit ieri Sfântul Ierarh Grigorie Dascălul, Mitropolitul Țării Românești, ocrotitorul duhovnicesc al acestui așezământ monahal. La fel ca și în anii trecuți, la Sfânta Liturghie au participat preoți și credincioși din parohiile învecinate.
Sfânta Liturghie a fost săvârșită ieri la Mănăstirea Căldărușani, în Altarul de vară, de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, înconjurat de un sobor de slujitori din care au făcut parte arhim. Lavrentie Gâță, starețul Mănăstirii Căldărușani, arhim. Maxim Bădoiu, starețul Mănăstirii Cernica, arhim. Macarie Bogus, starețul Mănăstirii Sinaia, precum și părintele Cristian Burcea, protoiereu al Protopopiatului Ilfov-Nord.
Ieri, 22 iunie, s-au împlinit 10 ani de la proclamarea oficială a canonizării Sfântului Ierarh Grigorie Dascălul. În cuvântul de învățătură rostit în cadrul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a spus că sfântul ierarh a iubit cartea, a înființat tiparnițe și a tipărit cărți pentru ca lumina învățăturii sfinte să ajungă la preoți și credincioși. „Sfântul pomenit astăzi s-a născut în cetatea Bucureștiului pe la jumătatea veacului al 18-lea. Deși a trăit la început în Capitală, într-o cetate aglomerată, sfântul s-a identificat cu valorile creștine, cu învățătura Bisericii pe care a moștenit-o în primul rând din casa părintească și apoi a deprins-o printr-o sârguincioasă învățătură. A învățat greaca și latina, filosofia și teologia. Întâlnindu-se cu unul dintre călugării de la Mănăstirea Neamț, trimis la Școala «Sfântul Sava» pentru a învăța limbile clasice, Gherontie pe nume, Sfântul Grigorie a deprins și el ceea ce făcea monahul ca ascultare: pravila monahală. A iubit viața monahală și a devenit și el la rândul său monah la Mănăstirea Neamț”, a spus PS Părinte Timotei Prahoveanul. Ca Mitropolit al Țării Românești, Sfântul Grigorie a intensificat activitatea de tipărire a cărților și a traducerilor sale din greacă, dar a avut și de înfruntat prigoane, el fiind exilat din scaunul său pentru o perioadă. A trecut la cele veșnice în 1834 și a rămas în conștiința credincioșilor ca un ierarh cărturar cu viață aleasă. „Sfântul Grigorie Dascălul a marcat cultura românească în vremea sa prin traducerile pe care le-a făcut, prin cărțile scrise și tipografiile înființate pe oriunde a mers. La împlinirea a 100 de ani de la moartea sa, în 1934, Academia Română a propus atunci regelui Carol al II-lea ca tot învățământul teologic și o parte din învățământul laic de stat să fie trecute sub patronajul sfântului mitropolit. El era recunoscut la un secol de la moarte ca un om cu o viață aleasă și dedicată culturii românești”, a spus părintele arhim. Lavrentie Gâță. La finalul Sfintei Liturghii s-a săvârșit o slujbă de pomenire pentru stareții, monahii, ctitorii și binefăcătorii Mănăstirii Căldărușani trecuți la cele veșnice. Toți credincioșii care s-au rugat la slujba de hram au participat la o agapă frățească oferită de obștea monahală. Potrivit tradiției, credincioșii au cinstit ieri și moaștele Sfântului Grigorie Dascălul care sunt adăpostite în biserica Mănăstirii Căldărușani.