Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Cinstirea Sfinţilor Mucenici Epictet şi Astion în Episcopia Tulcii
Biserica Ortodoxă Română a făcut miercuri, 8 iulie, pomenirea Sfinţilor Mucenici Epictet preotul şi Astion monahul. În Episcopia Tulcii, cinstirea lor a avut loc la Mănăstirea Halmyris prin săvârşirea Sfintei Liturghii de către Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, alături de Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, şi Preasfinţitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi.
În fiecare an, 8 iulie este zi de mare bucurie duhovnicească, la această dată făcându-se pomenirea celor mai vechi sfinţi cunoscuţi cu numele de pe teritoriul ţării noastre, Mucenicii Epictet şi Astion. În acest an, ei au fost cinstiţi în mod deosebit în paraclisul de la subsolul bisericii Mănăstirii Halmyris, din localitatea tulceană Murighiol. Aici, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, alături de Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, şi Preasfinţitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi, a transmis TRINITAS TV.
Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian a arătat faptul că Sfinţii Mucenici Epictet şi Astion sunt grabnic ajutători pentru cei care îi cheamă în rugăciuni. „Pe lângă darul apostolic al credinței, primim de la Sfinții Epictet și Astion un dar mare și sfânt pe care îl așteaptă orice om din lume, orice creștin și orice român: sănătatea, întrucât sfinții mucenici sunt doctori și vindecători de la Dumnezeu”, a spus chiriarhul Dunării de Jos.
La finalul Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Părinte Episcop Visarion şi-a exprimat nădejdea că sfinţii pomeniţi sunt modele de mărturisire, iar sărbătorirea lor este mereu prilej de mare bucurie duhovnicească pentru toţi credincioşii, clerici şi pelerini: „Sărbătoarea Sfinților Mucenici Epictet și Astion de la Halmyris a adus și în anul acesta bucurie în sufletul credincioșilor, al preoților și al pelerinilor care au venit la acest loc sfânt și binecuvântat. Am săvârşit Sfânta Liturghie și am simțit cu toții prezența lui Dumnezeu Cel minunat întru sfinții Săi și în același timp ne-am rugat să trimită asupra noastră toată darea aceea bună și tot darul cel desăvârșit, pace, sănătate, bucurie întregii lumi, să ne ferească de această pandemie și mai ales să ne dea și nouă curajul sfinților mucenici, acela de a-L mărturisi pe Iisus Hristos ca Domn și Mântuitor al întregii lumi și al fiecăruia dintre noi”.
Sfinţii Mucenici Epictet şi Astion sunt cei mai vechi sfinţi cunoscuţi cu numele de pe teritoriul ţării noastre. Ei au primit cununa mucenicească în cetatea Halmyris din vechea provincie romană Scythia Minor, Dobrogea de astăzi, pe la anul 290. Lucrările la biserica mănăstirii închinată sfinţilor mucenici din apropierea criptei unde au fost descoperite în 2001 moaştele lor au început în anul 2002. Din anul 2008, în paraclisul de la subsolul bisericii au fost depuse spre închinare raclele cu sfintele moaşte ale celor doi mucenici. La iniţiativa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, cu prilejul sfinţirii Altarului Catedralei Naţionale din 25 noiembrie 2018, fragmente din cinstitele moaşte ale Sfinţilor Mucenici Epictet şi Astion au fost aşezate în piciorul Sfintei Mese a acestui edificiu reprezentativ.