La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Cinstirea unui cuvios pictor la Mănăstirea Robaia din Argeș
La mănăstirea argeșeană Robaia a fost cinstit luni, 7 august, Sfântul Cuvios Pafnutie - Pârvu Zugravul. Cu această ocazie, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, a oficiat Sfânta Liturghie la Altarul de vară al mănăstirii, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
Ierarhul a săvârșit și slujba Parastasului pentru toți viețuitorii Mănăstirii Robaia care au adormit în Domnul, de la începuturile acesteia și până în prezent, se arată pe site-ul eparhiei, arhiepiscopiaargesuluisimuscelului.ro.
Într-o atmosferă duhovnicească deosebită, foarte mulți credincioși au fost prezenți pentru a cere ajutorul lui Dumnezeu. Aceștia au avut ocazia să asculte cuvântul de învățătură rostit de chiriarhul locului, care a scos în evidență cele mai importante aspecte din viața Sfântului Cuvios Pafnutie - Pârvu Zugravul.
S-au împlinit șase ani de la proclamarea locală a canonizării Cuviosului Pafnutie - Pârvu Zugravul. Născut în orașul argeșean Câmpulung Muscel la data de 12 octombrie 1657, a trecut la cele veșnice în anul 1735, fiind înmormântat la Mănăstirea Robaia.
Fiind recomandat familiei domnești a Cantacuzinilor, a zugrăvit mai multe ctitorii ale acestora, dar și unele ale Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu. De asemenea, alături de fresce, Cuviosul Pârvu Mutu a pictat şi icoane pe lemn. Luând aminte la viața virtuoasă, la nevoința și lucrarea Cuviosului Pafnutie, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a trecut în rândul sfinților în anul 2017, rânduindu-i zi de pomenire în data de 7 august.