În Duminica a 30‑a după Rusalii, 24 noiembrie, credincioșii care au poposit preț de câteva ceasuri în Catedrala Patriarhală în duh de rugăciune l‑au avut în mijlocul lor pe Preasfințitul Părinte Varlaam
CJAS Bacău a „uitat“ să plătească medicii de familie
Medicii de familie din judeţul Bacău muncesc „pe datorie“, deoarece Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) nu le-a mai plătit serviciile acordate pacienţilor prin Programul Naţional de Evaluare a Stării de Sănătate de 4-5 luni, iar, în unele cazuri, chiar şi de anul trecut. „Am muncit foarte mult, am raportat la timp serviciile oferite pacienţilor, dar aşteptăm în zadar banii“, s-au plâns mai mulţi medici de familie veniţi la CJAS Bacău, pentru a obţine informaţii despre o eventuală dată la care vor putea încasa contravaloarea prestaţiilor medicale. Medicii susţin că şi în cazul în care totuşi se fac asemenea plăţi, acestea sunt „distribuite în mod prefenţial, în funcţie de opţiunea politică a medicului“. „Potrivit normelor de desfăşurare a Programului Naţional de Evaluare a Stării de Sănătate a Populaţiei, CJAS trebuia să achite serviciile în luna următoare celei pentru care au raportat activitatea. Numai pentru ultimele două luni, CJAS Bacău datorează medicilor de familie în jur de 700 de mii de lei, dar, la această sumă, se adaugă şi banii neachitaţi pentru zecile de mii de pacienţi ale căror date au fost procesate în ultimele nouă luni“, a declarat preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie din judeţul Bacău, Cătălin Andriescu. Printre medicii de familie băcăuani circulă un zvon care aprinde spiritele: banii care li se cuvin ar fi fost „împrumutaţi temporar, pentru campania electorală“. Reprezentanţii CJAS Bacău au recunoscut că „mai sunt probleme“, dar au evitat să facă alte precizări.
Numărul accidentelor mortale îngrijorează autorităţile În primele trei luni ale anului, 134 de pietoni şi-au pierdut viaţa, iar alţi 349 au fost grav răniţi, în cele 518 accidente care au avut loc din cauza indisciplinei pietonilor, precizează Centrul Infotrafic, din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR). De asemenea, viteza a stat la baza producerii a 406 accidente, în urma cărora 157 de persoane au murit, iar alte 389 au suferit multiple leziuni corporale, care au impus internarea în spitale. Potrivit datelor prezentate de IGPR, în intervalul menţionat, poliţiştii rutieri au dat peste 115 mii de amenzi pentru nepurtarea centurii de siguranţă, accesoriu care, dacă ar fi fost purtat, ar fi salvat viaţa multora dintre cei implicaţi în accidentele menţionate. În aceste condiţii, Poliţia Rutieră a demarat o amplă acţiune la nivel naţional, prin care urmăreşte să-i determine pe şoferi şi pasagerii autovehiculelor să poarte centura de siguranţă.