De sărbătoarea Soborului Sfântului Ioan Botezătorul, Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, s‑a aflat în mijlocul credincioșilor din localitatea Băltenii de Sus, județul Tulcea, săvârșind
Clericii, solidari cu tinerii aflaţi în suferinţă
Numeroşi preoţi şi credincioşi din Capitală şi Ilfov s-au aflat în aceste zile la Centrul de Transfuzie Sanguină Bucureşti pentru a dona sânge şi a fi solidari cu tinerii aflaţi în mare suferinţă în spitale, în urma incendiului de la Clubul Colectiv.
Aproximativ 60 de preoţi din cele şase protoierii ale Capitalei, din Protopopiatul Ilfov Nord şi din obştea monahală a Mănăstirii Radu Vodă din Bucureşti, împreună cu zeci de credincioşi au donat sânge ieri, 5 noiembrie 2015, la Centrul de Tranfuzie Sanguină Bucureşti, alăturându-se sutelor de bucureşteni de toate vârstele, care sosesc la acest centru în fiecare zi pentru a dona sânge. „Zilele acestea am fost impresionată de numărul mare de persoane care au venit ca să doneze sânge pentru pacienţii răniţi din spitale, majoritatea fiind tineri, care s-au mobilizat extraordinar. Nu am văzut niciodată până acum o aşa solidaritate din partea oamenilor. Noi, începând de vineri noaptea, suntem în efectiv complet, inclusiv medicii care erau în concediu şi medici hematologi de la Institutul Naţional de Hematologie Transfuzională pentru a putea face faţă numărului mare de donatori”, a precizat dr. Doina Guşa, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Bucureşti.
Acţiunea de donare de sânge a clericilor şi credincioşilor se alătură şi celei de-a IX-a ediții a campaniei Patriarhiei Române „Donează sânge. Salvează o viață!”, care a început săptămâna trecută și va continua până spre finalul lunii decembrie a acestui an. „Între Ministerul Sănătăţii şi Patriarhia Română a fost încheiat, încă de acum doi ani, un protocol de promovare la nivelul întregii ţări a donării de sânge şi precizez faptul că acest protocol a fost de foarte mare ajutor, deoarece a fost recoltat sânge nu numai în Bucureşti, ci şi în ţară. Evident că acum şi preoţii s-au mobilizat să ajute răniţii din spitale şi au venit astăzi 60 de preoţi ca să doneze sânge. De asemenea, la centrele din ţară s-au mobilizat preoţi şi au donat sânge la centrele respective. Participă şi voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului; de altfel, aceşti voluntari sunt cunoscuţi de noi, pentru că toate campaniile pe care le-am organizat împreună la Academia de Poliţie, la Jandarmerie, la Pompieri, am avut aceşti voluntari alături de noi”, a mai precizat directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Bucureşti.
Până în prezent, în urma campaniei Patriarhiei Române „Donează sânge. Salvează o viață!” au donat sânge peste 15.000 de persoane, iar cantintatea de sânge ce a fost recoltată a depăşit 7 tone. „Biserica rămâne întotdeauna alături de cei aflaţi în suferinţă şi ştim că de mult timp acţiunea Patriarhiei Române de donare de sânge a depăşit cantitatea de 7000 de litri, dar, în aceste zile, toate protoieriile din Bucureşti, atât preoţi şi personalul clerical, cât şi credincioşii au venit în ajutorul tinerilor aflaţi în suferinţă. Este pentru noi o datorie de onoare să aducem o alinare tuturor celor aflaţi în suferinţă prin tot ceea ce putem noi, şi anume prin rugăciune, prin donarea de sânge şi prin sprijinirea tuturor celor îndureraţi şi îndoliaţi. O bucurie mare este pentru noi şi faptul că s-au găsit donatori cu grupa AB4, Rh negativ, o grupă rară, pentru cei aflaţi în situaţie dificilă”, a spus pr. Costel Burlacu, protoiereul Protopopiatului Sector 6 Capitală.
„În semn de solidaritate cu victimele acestei catastrofe, Protopopiatul Ilfov Nord s-a organizat şi împreună cu 20 de preoţi, care sunt apţi pentru a dona sânge, împreună cu 45 de credincioşi, am venit la Centrul de Transfuzie Sanguină pentru a dona sânge celor ce au nevoie. Este o acţiune ce nu dorim să rămână singulară şi de acum înainte dorim să fim părtaşi proiectului «Donează sânge. Salvează o viaţă!» şi permanent să ne organizăm, preoţi şi credincioşi, pentru a veni în sprijinul celor care au nevoie de sânge”, a explicat pr. Cristian Burcea, protoiereul Protopopiatului Ilfov Nord.
Acțiunea de donare de sânge a fost coordonată de voluntarii de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului şi de la Crucea Roşie, care au oferit hrană şi lichide. Totodată, pentru îmbunătăţirea condiţiilor de donare, un salon din cadrul centrului pentru recoltarea de sânge a fost renovat, amenajat şi dotat prin grija părintelui arhimandrit Ciprian Grădinaru şi a voluntarilor de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului. Alte acţiuni de donare de sânge vor fi organizate săptămâna viitoare de către voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului cu grupuri de studenţi de la Şcoala de Poliţie, Academia de Poliţie şi Facultatea de Pompieri şi Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din Capitală.
Directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Bucureşti, dr. Doina Guşa, adresează un îndemn donatorilor de sânge fideli ca să nu amâne donarea lor periodică, din cauza numărului foarte mare de donatori din aceste zile, deoarece „din sângele donatorilor fideli facem trombocite. Cei care au donat în număr mare sunt donatori noi şi putem să luăm masa eritrocitară, dar nu putem să luăm trombocite de la ei. De aceea, aş dori ca să vină şi cei care au donări repetate în aceste zile, ca să putem asigura necesarul de trombocite. Donarea de sânge este un act medical, deoarece, donând 450 ml de sânge, oamenii nu rămân în deficit, nu le face rău, dimpotrivă, donatorii de sânge cu donări repetate au o mai mică incindenţă a infarctului de miocard sau a accidentului vascular atunci când ei ajung mai în vârstă şi sunt mai expuşi acestor afecţiuni. Consider, de asemenea, că, făcând bine unui om, te încarci cu energie pozitivă şi ştim cu toţii că gândirea pozitivă, energia pozitivă ajută organismul, îl face mai puternic, întăreşte imunitatea”.