Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Clinică universitară din Sibiu, modernizată şi extinsă
Centrul Stomatologic Universitar din Sibiu a fost inaugurat ieri, 19 februarie, printr-o ceremonie la care au participat reprezentanţii tuturor instituţiilor implicate în proiectul de modernizare a clinicii existente şi numeroşi invitaţi din mediul academic şi medical sibian. Slujba de sfinţire a fost oficiată de pr. prof. dr. Aurel Pavel, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna“.
Spaţiul de învăţământ universitar a fost modernizat prin sprijinul Consiliului Judeţean Sibiu şi dotat cu aparatură modernă, de ultimă oră, prin eforturile Universităţii „Lucian Blaga“ şi a Facultăţii de Medicină „Victor Papilian“.
Aflat în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu, Centrul Stomatologic Universitar a devenit nu doar o modernă academie pentru viitorii medici stomatologi din Sibiu, ci şi o clinică stomatologică la standarde europene, care oferă pacienţilor o serie de servicii medicale complete.
Inaugurarea lucrărilor de modernizare şi de extindere a serviciilor de la clinica stomatologică a fost un eveniment deosebit pentru mediul academic sibian, pentru sistemul medical din judeţ şi pentru întreaga comunitate din cetatea transilvană.
La deschidere au participat prefectul judeţului Sibiu, Ovidiu Sitterli, preşedintele Consiliului Judeţean, Ioan Cindrea, preşedintele senatului Universităţii „Lucian Blaga“, prof. dr. Constantin Oprean, rectorul aceleiaşi instituţii, prof. dr. ing. Ioan Bondrea, rectorul Academiei Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu“, generalul Ghiţă Bârsan, managerul Spitalului Judeţean, dr. Vasile Spinean, conducerea Facultăţii de Medicină, medici, rezidenţi, studenţi şi mai mulţi invitaţi din mediul universitar şi medical.
Ceremonia a început cu o slujbă de sfinţire, oficiată de pr. prof. dr. Aurel Pavel, decanul Facultăţii de Teologie „Sfântul Andrei Şaguna“ din Sibiu. La slujbă a fost prezent şi prodecanul facultăţii amintite, pr. conf. dr. Mircea Ielciu, iar răspunsurile liturgice au fost date de un grup de studenţi teologi. După slujba de sfinţire a urmat tăierea panglicii şi vizitarea spaţiilor renovate şi modernizate.
Punct medical modern
În cuvântul de felicitare, preşedintele Ioan Cindrea a subliniat buna colaborare între Consiliul Judeţean, universitatea sibiană şi Spitalul Judeţean în a realiza într-un an un proiect măreţ atât pentru Medicina Dentară din Sibiu şi pentru oamenii care se vor trata aici.
„Această clinică dovedeşte că avem unitatea de care judeţul nostru avea nevoie. Aici va fi permanenţă în domeniul stomatologic şi această clinică este un punct medical de care avea nevoie judeţul nostru. Pe acest model vom putea continua să modernizăm toate secţiile Spitalului Judeţean, astfel încât cetăţenii noştri să beneficieze de condiţii bune la primirea serviciilor medicale de calitate“, a spus preşedintele Ioan Cindrea.
Rectorul universităţii sibiene, prof. univ. dr. ing. Ioan Bondrea a mulţumit tuturor partenerilor acestui proiect ce vine în sprijinul oamenilor şi al medicilor stomatologi. „Toate activităţile acestui centru se vor desfăşura spre binele comunităţii noastre. Vedem aici dovada unui câştig real al celor trei parteneri implicaţi în proiect“, a spus rectorul Ioan Bondrea. Un mesaj de felicitare şi de binecuvântare a fost transmis şi de prefectul judeţului Sibiu, Ovidiu Sitterli.
„Studenţii au acum un loc unde vor dobândi aptitudini medicale, profesionale de înaltă calitate“, a subliniat prefectul Ovidiu Sitterli. Managerul Spitalului Judeţean a amintit în mesajul său că autorităţile depun eforturi majore pentru modernizarea tuturor compartimentelor unităţii medicale pe care o reprezintă.
„Acest demers a fost făcut cu prioritate şi către pacienţi, nu doar către studenţi. Ne dorim să ridicăm standardele condiţiilor oferite pacienţilor, dar aceasta nu se face peste noapte, ci prin eforturi susţinute, în echipă“, a spus managerul Spitalului Judeţean Sibiu, Vasile Spinean.
Gratuitate pentru cazurile sociale
Ceremonia s-a încheiat cu prelegerea prodecanului Facultăţii de Medicină din Sibiu, şef de lucrări dr. Mihaela Cernuşcă-Miţariu, implicată direct în realizarea acestui proiect. În cuvânt, Mihaela Cernuşcă-Miţariu a prezentat pe larg toate specializările acestui centru, dotările moderne şi noile oportunităţi de studiu oferite studenţilor medicinişti din Sibiu. „Ne dorim studenţi performanţi şi de aceea am realizat acest concept. Studenţii de la Medicina Dentară şi de la Medicina Generală au, prin noi, curricule adaptate. Acestea sunt îndreptate către studenţi şi sunt adaptate către nevoile medicale din societate. Longevitatea pacienţilor ne determină să ne gândim la geronto-medicină, la patologia vârstnicului, la introducerea noţiunilor de prim-ajutor, de etică a non-discriminării, sau pentru pacienţii cu dizabilităţi. Nano-tehnologia a luat avânt în ultimii ani şi de aceea echipele noastre inter-disciplinare au condus la acţiuni diverse“, a spus dr. Mihaela Cernuşcă-Miţariu.
Pe lângă serviciile deja existente, la centrul stomatologic universitar au fost deschise acum, în cadrul Compartimentului Clinic de Chirurgie Orală şi Maxilo-Facială, un bloc operator OMF, şi un compartiment de ATI/OMF.
De asemenea, a fost înfiinţat un Ambulatoriu integrat de specialitate în chirurgie Oro-Maxilo-Facială, Implantologie şi Medicină Dentară, cu mai multe servicii medicale şi activităţi didactice. Este important de amintit faptul că în cadrul acestui Ambulatoriu, cazurile sociale vor beneficia de gratuitate la asistenţa medicală.