În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Colegiul decanilor s-a întrunit la Constanţa
Decanii facultăţilor şi coordonatorii departamentelor de teologie ortodoxă din cuprinsul Patriarhiei Române s-au întrunit ieri, 2 septembrie, la sediul Centrului eparhial al Arhiepiscopiei Tomisului pentru a analiza diverse aspecte actuale privitoare la învățământul teologic ortodox universitar. Forul consultativ al Colegiului decanilor se încheie astăzi, 3 septembrie.
Deschiderea întâlnirii Colegiului decanilor facultăţilor şi coordonatorilor departamentelor de teologie ortodoxă din cuprinsul Patriarhiei Române a fost precedată de slujba de Te Deum, oficiată ieri, 2 septembrie, în Catedrala Arhiepiscopală „Sfinţii Petru şi Pavel” din Constanţa de Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului. Delegația Patriarhiei Române, prezentă la eveniment, a fost formată din Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, coordonatorul Sectorului teologic-educațional al Patriarhiei Române, și conf. univ. dr. Adrian Lemeni, consilier patriarhal al Sectorului teologic-educațional.
„Ordinea de zi a întrunirii Colegiului decanilor conţine mai multe teme de importanţă pentru învăţământul teologic universitar. El vine în întâmpinarea exigenţelor de înnoire permanentă a cercetării teologice, de elaborare a cursurilor de înaltă ţinută academică, de intensificare a vieţii spirituale a studenţilor şi de colaborare între facultăţi în domeniul cercetării teologice, cum ar fi înfiinţarea unor centre de cercetare şi documentare cu privire la disciplina religie, în special, pentru perfecţionarea continuă a cadrelor didactice care predau religie în învăţământul primar, gimnazial sau liceal. Alte puncte sunt organizarea unor cursuri de jurnalism creştin în cadrul centrelor de cercetare şi de documentare, precum şi a unor masterate de jurnalism creştin; abordarea unor teme la tezele de doctorat şi la lucrările de gradul I care să corespundă nevoilor reale ale misiunii Bisericii şi învăţământului religios actual; modul în care fiecare facultate şi-a elaborat propriul regulament, ţinând seama de Regulamentul-cadru de organizare şi funcţionare a facultăţilor, care a fost aprobat de Congresul Facultăţilor de Teologie în anul 2014, de Sfântul Sinod, şi de Carta universităţii din fiecare centru universitar; analizarea stadiului de realizare a manualelor pentru învăţământul teologic ortodox universitar şi, nu în ultimul rând, modul de abordare a noilor teme pentru cursurile preoţeşti pentru dobândirea gradelor profesionale, fiindcă, începând cu anul acesta, au fost aprobate 12 noi teme. Este o tematică foarte complexă, care va fi un factor dinamizator pentru activitatea noastră de predare şi de cercetare teologică în facultăţile noastre, în care dorim să prevaleze interesul unitar al teologiei ortodoxe româneşti”, a precizat pr. prof. univ. dr. Ştefan Buchiu, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Bucureşti.
Colegiul decanilor este un for consultativ care se întrunește de două ori pe an.