Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Colegiul Național „Sfântul Sava” în haine de sărbătoare
Colegiul Național „Sfântul Sava” a îmbrăcat joi, 5 decembrie, haine de sărbătoare. Profesorii, elevii, părinții, precum și numeroși foști profesori și absolvenți ai celui mai prestigios liceu din țară și-au cinstit ocrotitorul spiritual, pe Sfântul Cuvios Sava cel Sfințit.
Conform tradiției, evenimentele au debutat cu slujba de Te Deum, oficiată de un sobor de preoți, condus de părintele Marin Comănescu, protoiereu al Protoieriei Sector 1 Capitală, din cadrul căreia face parte și Colegiul Național „Sfântul Sava”.
La eveniment au mai slujit, ca invitați, și alți preoți, părinți ai elevilor liceului: părintele Florin Nectarie Busuioc, protoiereu al Protoieriei Sector 3 Capitală, părintele Sergiu Nicolaescu, secretar al Protoieriei Sector 3 Capitală, părintele Dan Toader, profesor la Seminarul Teologic „Nifon Mitropolitul” din București, și părintele Cosmin Grigorescu, slujitor la Parohia Apărătorii Patriei II.
La sfârșitul slujbei de Te Deum s-a oficiat și o slujbă de pomenire pentru ctitorii, reformatorii, profesorii și absolvenții liceului trecuți la viața cea veșnică, precum și în memoria eroilor martiri ai Revoluției din Decembrie 1989, printre care s-a aflat și eleva de atunci a liceului, Diana-Alexandra Donea, în vârstă de 17 ani, despre a cărei jertfă se face amintire în Anuarul liceului. Răspunsurile la slujbă au fost oferite de un grup de elevi ai Seminarului Teologic Ortodox „Nifon Mitropolitul” din București, care la final au încântat audiența cu un mic concert de colinde.
În deschiderea festivităților, profesoara Elena Crocnan, directoarea colegiului, a subliniat faptul că „în fiecare an sărbătoarea Sfântului Sava este un prilej de a ne reîntâlni cu foștii absolvenți, de a ne aminti care ne sunt rădăcinile, de a ne mai întări responsabilitățile și de a duce mai departe imaginea cu totul unică pe care o are în peisajul învățământului românesc Colegiul Național «Sfântul Sava». Instituția noastră de învățământ are o imagine consolidată de mai bine de trei secole. Pentru noi, Sfântul Sava este ocrotitorul și, totodată, un model, deoarece e un sfânt căruia i-a plăcut foarte mult învățătura, a avut permanent o sete de cunoaștere”.
În cuvântul de învățătură adresat celor prezenți, părintele protoiereu Marin Comănescu i-a îndemnat pe liceeni să urmeze exemplul vieții Sfântului Sava: „Avem nevoie de modele. Sigur, modelul pentru toți este Mântuitorul Iisus Hristos. Dar sfinții sunt prieteni aleși ai lui Dumnezeu, iar Sfântul Sava reprezintă un model pentru orice tânăr, care încă din copilărie a manifestat o dorință arzătoare de desăvârșire. Voi, elevii acestui liceu, trebuie să vă străduiți să intrați într-o relație de comuniune cu Sfântul Sava, să-i cunoașteți viața, să-i citiți acatistul, să-i cereți ajutorul de fiecare dată când simțiți nevoia și să-i urmați faptele, după măsura credinței și a dragostei.”
Invitat la eveniment, părintele protoiereu Florin Nectarie Busuioc a declarat: „Astăzi ne bucurăm împreună de această mare sărbătoare a colegiului, instituție de învățământ care este continuatoarea Academiei Domnești de la «Sfântul Sava». Această relație minunată pe care Biserica o are în continuare cu Școala este o recunoaștere firească a unei realități, și anume că Școala a apărut în tinda Bisericii”.
Slujba de Te Deum a fost urmată de tradiționalul concurs de istorie destinat elevilor din clasele a IX-a. Ediția din acest an a fost câștigată de elevii clasei a IX-a A, de la profilul matematică-informatică.
În continuarea programului au fost lansate două publicații: „Anuarul Colegiului Național «Sfântul Sava»” și o broșură ce cuprinde un scurt istoric al instituției.
În încheierea evenimentelor dedicate Zilei Colegiului, în sala de festivități s-a desfășurat un spectacol artistic, pus în scenă de câțiva elevi ai liceului.