De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Colinda - rodire a slujbei Bisericii în casele creştinilor
Peste 200 de colindători au încântat auzul celor peste 1.000 de spectatori prezenţi, joi seara, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul“ a Palatului Patriarhiei. Concertul tradiţional de colinde „Răsăritul cel de sus“ a fost organizat de Patriarhia Română, prin Centrul de Presă BASILICA. Spectacolul a fost deschis la ora 18:00 de Corul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul“ din Bucureşti.
A urmat apoi Corul „Cantate Domino“ al Seminarului Teologic Ortodox din Bucureşti, Corala „Nicolae Lungu“ a Patriarhiei Române, apoi Corul bărbătesc „Te Deum laudamus“ din Bucureşti. La eveniment au fost prezenţi, alături de PF Părinte Patriarh Daniel, IPS Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, PS Varsanufie Prahoveanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, consilieri patriarhali, cadre didactice de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Capitală, oficialităţi etc. Concertul a fost prezentat de diac. Teodor Gradinaciuc, redactor şef-adjunct la Radio TRINITAS. La sfârşitul concertului, Părintele Daniel i-a binecuvântat pe cei prezenţi, apoi a rostit un cuvânt în care a vorbit despre frumuseţea şi însemnătatea colindelor: „Una dintre expresiile cele mai vii ale felului în care poporul a teologhisit şi cântat poetic taina iubirii lui Dumnezeu pentru om se regăseşte în colinde. La români, colindele se re-marcă prin profunzimea teologiei şi simplitatea formei. În ele se afirmă dumnezeirea şi omenitatea lui Dumnezeu-Iisus Hristos. Colindele reprezintă expresia cea mai vie a culturii teologice şi duhovniceşti populare a românului creştin ortodox. Ele sunt un memorial şi o prelungire a Liturghiei şi a slujbelor de Crăciun auzite în biserică. Ele sunt ecou şi rodire a slujbei şi sfinţeniei Bisericii în sate şi oraşe, în casele creştinilor, întrucât inimile credincioşilor au devenit biserică, peşteră din Bethleem transformată în sălaş primitor pentru cer, casă de oaspeţi în care Pruncul este preamărit de magi înţelepţi. Poezie şi cântare sfântă, evlavie şi bucurie, colindele româneşti sunt aur, smirnă şi tămâie în sens spiritual, izvorâte din inimi şi purtate pe buze, ca daruri şi ofrande aduse Pruncului Iisus, ca răspuns pentru iubirea Sa pentru noi, oamenii“. Părintele Patriarh a mulţumit apoi tuturor colindătorilor, precum şi Centrului de Presă BASILICA al Patriarhiei Române şi tuturor instituţiilor care au colaborat la organizarea acestui concert de colinde al Patriarhiei Române.