În seara zilei de duminică, 22 decembrie, la Biserica „Așezămintele Brâncovenești - Domnița Bălașa”, Paraclis Patriarhal din București, a fost organizat concertul tradițional de colinde „Legănelul lui
Colindători la Palatul Patriarhiei
Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a fost colindat ieri, 21 decembrie, de Grupul de copii „Theotokos” din Alba Iulia. De asemenea, Preafericirea Sa a primit, miercuri seara, Grupul „Glasul străbunilor” din localitatea Jijila, județul Tulcea, precum și colindători profesioniști, care au format două grupuri folclorice.
Grupul de copii „Theotokos” din Alba Iulia, dirijat de pr. Călin Bulac, a interpretat în Salonul Sfinţilor Români din Reşedinţa Patriarhală mai multe colinde tradiţionale româneşti. „Acest cor a fost înfiinţat în data de 15 noiembrie 1987, deci a împlinit deja 30 de ani de existenţă. Vă felicităm pentru toată lucrarea dumneavoastră, vă dorim ajutor de la Dumnezeu şi vă dăm ca exemplu de fidelitate, statornicie, activitate şi continuitate. Dorim ca sărbătoarea Naşterii Domnului să vă aducă pace şi bucurie, sănătate şi mult ajutor în toată activitatea aceasta misionară. De asemenea, suntem bucuroşi să vedem cum copiii sunt frumos îmbrăcaţi în costume tradiţionale româneşti din zona Alba Iulia şi Sibiu şi ne bucurăm că L-aţi lăudat pe Pruncul Iisus, Cel care ne aduce bucuria mare a binecuvântării Părintelui Ceresc”, a spus Preafericirea Sa. La final, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel le-a oferit tuturor celor prezenţi daruri.
Grupul „Glasul străbunilor”, din Jijila, județul Tulcea, a cântat colinde tradiționale specifice zonei Dobrogei, fapt remarcat și de Patriarhul României, care a spus că astfel se transmite frumusețea tradiției vechi dintr-o zonă cu o bogăție spirituală deosebită. Miercuri seara, Preafericirea Sa i-a primit și pe colindătorii profesioniști de la Paraclisul Catedralei Naționale, coordonați de interpretul de muzică populară Paul Ananie. De asemenea, Preafericirea Sa a arătat că acest grup a prezentat o diversitate artistică din mai multe zone ale țării: Maramureș, Bucovina, Muntenia, și a spus că aceste creații din zone diferite sunt unite între ele prin aceeași credință și tradiție românească. În continuare, Patriarhul României a fost colindat de membri ai Uniunii Artiștilor Interpreți de Folclor Muzical din România (UAIFMR), coordonați de artista Oana Bogza-Pintea, care s-au aflat pentru prima dată la Patriarhie. La final, toți colindătorii au primit din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel daruri specifice acestei perioade.