Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Colinde pentru deținuții din Republica Moldova
Duminică, 18 decembrie, deținuții din spitalul-penitenciar nr. 16 de lângă Chișinău au primit colindători. Aceștia au fost tinerii din Asociația Studenților Creștini Ortodocși Români, filiala Chișinău.
Studenții au ales ca primă gazdă spitalul-penitenciar din comuna Pruncul, care nu a fost vizitată niciodată de colindători. Aceștia au susținut un scurt concert de colinde în paraclisul din interiorul închisorii, care poartă hramul Sfântului Mare Mucenic Gheorghe. "Am mers la penitenciar să aducem bucuria Nașterii Domnului celor care se află acolo, dar și să le oferim deținuților posibilitatea să audă colinde nu doar la radio sau televizor, ci și în realitate. Totodată, i-am îndemnat să se pregătească cât de puțin sufletește să-L primească pe pruncul Hristos în sufletele lor", a spus părintele Viorel Cojocaru, care a făcut posibila vizita studenților la spitalul-pușcărie. Deși are parohie în Chișinău, preotul are grijă și de paraclisul de la Pruncul, la care vine, în perioada postului Crăciunului, de două ori pe săptămână, pentru a-i spovedi și împărtăși pe doritori. "Vizita la penitenciar a fost o experiență de neuitat. Acolo stau aceeași oameni ca și noi, însă care, pentru greutatea păcatului săvârșit, sunt pedepsiți aici, pe pământ. Îmi doresc să fi ajuns la suflete lor căldura colindelor, astfel încât să-L cunoască pe Dumnezeu și atunci când vor ieși la libertate, să aibă șansa să trăiască restul vieții împăcați cu Cerul", a relatat Corina, una din studentele din ASCOR. La Spitalul-penitenciar nr. 16 din municipiul Chișinău se tratează aproximativ 300 de deținuți care suferă de diverse maladii. Instituția are în grija sa centrul "Casa mamei și copilului", unde sunt deținute tinerele mamele condamnate, care au născut în închisoare.