Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Colinde şi daruri oferite persoanelor vârstnice
Vârstnicii din cadrul Centrului Comunitar „Sfântul Andrei“ din Reghin au primit pachete cu alimente oferite de Asociaţia Filantropia Ortodoxă Alba Iulia. La Sibiu, vârstnicii binefăcători ai Catedralei au fost omagiaţi, iar persoanele de la Azil au fost colindate şi au primit daruri.
Asociaţia Filantropia Ortodoxă Alba Iulia - Filiala Reghin a oferit, în data de 16 decembrie, pachete cu alimente pentru beneficiarii Serviciului social comunitar de îngrijire la domiciliu a persoanelor vârstnice din Reghin. Personalul asociaţiei i-a vizitat pe cei 80 de vârstnici aflaţi în evidenţele serviciului, pentru a le aduce un zâmbet pe buze şi o bucurie înainte de Sărbătorile de Crăciun.
Serviciul social comunitar de îngrijire la domiciliu a persoanelor vârstnice îşi desfăşoară activitatea în cadrul Centrului comunitar pentru vârstnici - „Sfântul Andrei“ Reghin, coordonat de părintele Alexandru Ionescu. Centrul oferă servicii pentru un număr de 80 de persoane vârstnice sărace şi dependente fizic, imobilizate la pat sau la domiciliu, aflându-se în imposibilitatea de a-şi realiza nevoile medicale, igienico-sanitare, social-administrative şi de relaţionare. Acesta este inclus în reţeaua Asociaţiei Filantropia Ortodoxă Alba Iulia - Filiala Reghin, care funcţionează cu şase servicii sociale acreditate, atât pentru copii cât şi pentru persoane vârstnice: servicii de tip familial de care beneficiază 10 copii, servicii de tip rezidenţial, beneficiari fiind 21 de copii, un centru de zi pentru 12 copii, un centru educaţional cu 25 de beneficiari, un serviciu de îngrijire la domiciliu a persoanelor vârstnice, cu 80 de beneficiari, şi un centru de criză, în care sunt ocrotiţi opt vârstnici. Activitatea Asociaţiei Filantropia Ortodoxă Alba Iulia - Filiala Reghin este coordonată de părintele Dimitrie Gherman, conform unui comunicat al biroului de presă al Asociaţiei Filantropia Ortodoxă Alba Iulia.
Binefăcătorii Catedralei din Sibiu, cinstiţi de preoţi
La cantina Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna“ din Sibiu a avut loc întâlnirea persoanelor vârstnice care, de-a lungul timpului, au ajutat într-un fel sau altul Catedrala mitropolitană din Sibiu. Evenimentul a fost un gest de apreciere şi de recunoştinţă faţă de apropiaţii lăcaşului de cult din inima cetăţii transilvane.
Iniţiativa a venit din partea decanului Facultăţii de Teologie din Sibiu, pr. prof. dr. Aurel Pavel, care este şi paroh la Catedrala mitropolitană „Sfânta Treime“.
„Am dorit ca prin această întrunire colegială să ne arătăm recunoştinţa faţă de persoanele care ne-au ajutat de-a lungul anilor, oferindu-le, fiecăruia în parte, câte un act de cinstire din partea Bisericii“, a spus pr. Aurel Pavel.
La eveniment au mai fost prezenţi pr. Gheorghe Streza de la Catedrala mitropolitană, pr. prof. dr. Dumitru Abrudan şi arhid. Mihai Susan.
Părintele Abrudan a adresat un scurt cuvânt de învăţătură celor prezenţi şi a subliniat importanţa cinstirii vârstnicilor din Biserica noastră: „Cei care aveţi o experienţă mai mare, am dori să arătaţi şi celorlalţi că vârsta este o experienţă de viaţă. Şi noi avem un rol în istoria neamului nostru şi acela de a fi alături de Biserică şi de a ajuta această instituţie sfântă“. După înmânarea actelor de cinstire a avut loc o agapă frăţească la care au participat toţi cei prezenţi.
Colindători la Azilul din Sibiu
În preajma Praznicului Naşterii Domnului, o parte a membrelor Grupului „Sfânta Muceniţă Anastasia“ din cadrul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna“ din Sibiu, coordonat de drd. Adrian Dobreanu, a colindat persoanele aflate în incinta Azilului din Sibiu.
Corul a interpretat colinde tradiţionale şi bizantine, apoi a oferit daruri pentru fiecare persoană vârstnică.
„Am dorit ca această acţiune filantropică să fie ca un imbold pentru tineri, de la licee şi facultăţi, să meargă la persoanele nevoiaşe sau singure, pentru a le aduce vestea cea bună a Naşterii Domnului“, a spus drd. Adrian Dobreanu.