În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Colinde şi serbări în Ardeal
Pe tot cuprinsul Transilvaniei răsună colindele cântate de coruri de copii sau adulţi, pentru a anunţa astfel, marea veste a Naşterii Domnului. De asemenea, numeroase parohii şi protopopiate organizează manifestări cu caracter duhovnicesc.
C opiii ocrotiţi în cadrul Aşezământului Social „Sfântul Gheorghe“ din Sebeş au pregătit cu ocazia Sărbătorilor de Crăciun o scenetă despre Naşterea Domnului. La evenimentul care va avea loc marţi, 17 decembrie, de la ora 17:00, la Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul“ din cartierul „Mihail Kogălniceanu“ din Sebeş, vor participa copiii din cadrul Centrului Educaţional şi cei din Casa de tip familial. Aşezământul social „Sfântul Gheorghe“ din Sebeş funcţionează în cadrul reţelei Asociaţiei Filantropia Ortodoxă Alba Iulia - Filiala Sebeş, cu şase module sociale acreditate pentru 120 de beneficiari În cadrul casei de tip familial sunt ocrotiţi în prezent 10 copii cu vârsta cuprinsă între 5 şi 17 ani, aflaţi în dificultate, iar centrul educaţional are ca scop prevenirea abandonului şcolar şi familial pentru 25 de copii din municipiul Sebeş, proveniţi din familii defavorizate, dezorganizate sau monoparentale, precum şi din familii cu venituri reduse şi nivel educaţional scăzut. Activitatea Asociaţiei Filantropia Ortodoxă Alba Iulia - Filiala Sebeş este coordonată de părintele Gheorghe Marin, conform unui comunicat al Biroului de prea.
Vestirea Naşterii Domnului în Parohia Sărămaş
În Duminica Pildei celor poftiţi la cină, Parohia Sărămaş din judeţul Covasna i-a avut ca oaspeţi vestitori ai Sfintei Sărbători a Naşterii Domnului pe copiii din clasele I-VIII ai şcolii din aceeaşi localitate, alături de preşcolari. Micuţii colindători au ţinut în Sfânta Biserică o frumoasă serbare, îndrumaţi de învăţătoare, având ca public spectator întreaga comunitate de credincioşi. Serbarea a avut loc după încheierea Sfintei Liturghii, părinţii fiind prezenţi în număr mare, şi, împreună cu enoriaşii bisericii, i-au admirat pe cei mici.
Parohul Banciu Gheorghe Marius a ţinut un cuvânt de mulţumire cadrelor didactice care au pregătit momentele artistice, precum şi copiilor care s-au ostenit şi, nu în ultimul rând, părinţilor care au încercat să confecţioneze costume cât mai autentice, pentru ca atmosfera să fie una de sărbătoare. La sfârşitul programului artistic, Parohia Sărămaş i-a răsplătit cu daruri pe copiii care au realizat serbarea, precum şi pe dascălii lor.
Seară duhovnicească la Mediaş
În seria de manifestări duhovniceşti, derulate pe durata Postului Naşterii Domnului, în Protopopiatul Mediaş s-a înscris şi cea desfăşurată vineri, 15 decembrie, la Biserica „Sfânta Treime“. Aici a avut loc o seară duhovnicească de rugăciune şi colind. Mai întâi a fost oficiată Taina Sfântului Maslu de către parohi, alături de preoţii din corul protopopiatului. Protopopul Ioan Ovidiu Găban a vorbit despre colind şi semnificaţia lui religioasă la români. Corul protopopiatului dirijat de Ovidiu Moldovan a cântat tradiţionalele colinde româneşti. Rugăciunea, slujba, predica şi colindul au îmbogăţit sufletele credincioşilor prezenţi în număr mare în biserică.
Concert la Baciu - Cluj
Duminică seara, pe 15 decembrie, a avut loc un eveniment cultural şi interconfesional de excepţie, Concertul Ecumenic de Crăciun, aflat la a IX-a ediţie, desfăşurat în biserica romano-catolică maghiară din localitatea Baciu de lângă municipiul Cluj-Napoca. Au fost interpretate piese tradiţionale de Crăciun în limbile maghiară, latină şi română, de către corul comunităţii romano-catolice, dirijat de Arpad Kovacs, corul „Agapis“ al Bisericii ortodoxe „Sfânta Treime“ din localitate, condus de prof. Daniel Şimon, cadru didactic la Liceul de Muzică „Sigismund Toduţă“ din Cluj-Napoca, precum şi corul comunităţii Reformate din Baciu, dirijat de Peter Eva şi acompaniat la orgă electronică de Boglarka Olah. Corul ortodox a luat parte la această manifestare cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolit al Clujului, Maramureşului şi Sălajului.
Anul acesta, a participat la concert şi corul de copii al Şcolii din Baciu, dirijat de profesoara de muzică Diana Bolnavu. Celor prezenţi li s-a pus la dispoziţie o broşură cu programul complet al colindelor interpretate în cadrul concertului. În organizarea evenimentului s-au implicat anul acesta şi primăria comunei Baciu, alături de Fundaţia World Vision România. La concert a fost prezent şi primarul comunei Baciu, Ioan Mureşan.
Concertul ecumenic de Crăciun se organizează în Baciu din 2005, iar ideea i-a aparţinut iniţial parohului Dumitru Boca de la Biserica ortodoxă „Sfânta Treime“ Baciu, fost director al Seminarului Teologic din Cluj-Napoca. În 2007, comunitatea romano-catolică s-a oferit să fie gazda acestui eveniment. De atunci, în fiecare an, prin rotaţie, concertul este organizat de către fiecare din cele trei comunităţi: ortodoxă, romano-catolică şi reformată. Colindătorii au primit daruri din partea gazdelor, iar la sfârşitul evenimentului toţi participanţii, credincioşi tineri şi vârstnici, români şi maghiari, au fost invitaţi în sala festivă de lângă biserica romano-catolică unde a avut loc o agapă cu felii de cozonac, ceai şi vin fiert.
Colinde la Blaj
Colindul de Crăciun al şcolilor din Blaj şi din împrejurimi, din 13 decembrie, este un proiect desfăşurat la iniţiativa pr. prof. dr. inspector de religie Nicolae Bolea, în colaborare cu Consiliul Judeţean Alba. Biserica „Sfânta Maria“ din Blaj, unde este paroh Vasile Benchea, a găzduit seara de colinde la care au participat şase formaţii, iar la final, cei 125 de colindători au primit cadouri constând în dulciuri, oferite cu sprijinul Consiliului Judeţean Alba. Elevii premiaţi la olimpiada de religie au fost răsplătiţi, cu această ocazie, de către Ovidiu Pop, protopopul Blajului.
Sărbătorile de iarnă au fost aduse mai aproape de sufletul locuitorilor urbei Blaj şi prin Festivalul de Colinde, organizat de Asociaţiunea Astra Despărţământul Timotei Cipariu Blaj, având ca parteneri: primăria Blaj, Protopopiatul Ortodox Blaj şi Mitropolia Greco-Catolică Blaj. Festivalul a avut loc pe 14 şi 15 decembrie, iar pe scenă au urcat grupuri vocale din comunele din zona Blajului. În deschiderea manifestării au evoluat Corul Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Simion Ştefan“ din Alba Iulia, dirijat de pr. prof. dr. Nicolae Topîrcean, şi Corul Facultăţii de Teologie Greco-Catolică din Blaj, coordonat de prof. Petru Tutelea.
Seară duhovniceacă la Zalău
Credincioşii din Zalău au posibilitatea de a participa la slujba Miezonopticii din fiecare joi seara, la Biserica „Sfânta Treime“ (Florilor) din Zalău, împreună cu Liga Tinerilor Creştini Ortodocşi. Pe 12 decembrie, într-o atmosferă de post şi rugăciune, a avut loc slujba Miezonopticii, oficiată de oaspetele serii, arhimandritul Macarie Motogna, stareţul Mănăstirii Rohia, judeţul Maramureş, şi arhimandritul Antonie Pinţa, gazda serii. Credincioşii, prezenţi în număr mare la slujbă, au fost colindaţi de Corul bărbătesc „Predania“ al Liceului Ortodox „Sfântul Nicolae“ Zalău, condus de pr. prof. Claudiu Boia. Cuvântul de învăţătură a fost ţinut de arhimandritul Macarie Motogna, care subliniat adevăratul sens al sărbătorii Naşterii Domnului şi grija pe care orice creştin autentic o are pentru curăţia sufletului său, locaş în care Iisus Hristos se va naşte şi anul acesta. (Pr. Florin-Cătălin Ghiţ, Aurora Banciu, Alin Goga, Daniel Teglaş)