De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
„Colocviile Putnei”, ediţia a 20-a
În cadrul manifestărilor dedicate sărbătoririi a 550 de ani de la întemeierea Mănăstirii Putna (10 iulie 1466, punerea pietrei de temelie a bisericii voievodale - 3 septembrie 1469, sfințirea bisericii), Centrul de Cercetare și Documentare „Ștefan cel Mare” al Mănăstirii Putna organizează în perioada 30 august - 2 septembrie 2017 cea de-a 20-a ediţie a Simpozionului internațional de istorie „Colocviile Putnei”.
Ediția din acest an se desfășoară în parteneriat cu Mănăstirea Dragomirna, care a dorit să-și cinstească printr-o astfel de manifestare culturală pe unul dintre ctitorii mari, domnul martir Miron Barnovschi, care la 30 august 1627 a terminat de ridicat zidul de împrejmuire a mănăstirii. Datorită vieții de sfințenie, Miron Barnovschi împreună cu contemporanul său, Mitropolitul Anastasie Crimca, un alt ctitor material și cultural al Mănăstirii Dragomirna, sunt propuși pentru a fi canonizați în anii care urmează. Sesiunile de comunicări științifice se vor desfășura astăzi, mâine și sâmbătă la Mănăstirea Putna, iar vineri la Mănăstirea Dragomirna. Această ediție aniversară este una bogată, cu un număr-record de 36 de comunicări științifice, care acoperă domenii variate de interes istoric, printre care menționăm: arhitectura eclesiastică din vremea Sfântului Voievod Ștefan cel Mare, considerații privind artileria sa, un proiect de cruciadă din anul 1500, relația Sfântului Ștefan cel Mare și a lui Petru Rareș cu Arhiepiscopia de Ohrida, știri noi despre Sfântul Paisie Velicikovschi, împrejurările în care moaștele Sfântului Iacob Persul au ajuns la Mănăstirea Dragomirna, Sfântul Ștefan cel Mare și Mănăstirea Putna în imagini filatelice românești. Printre participanți se numără oameni de știință consacrați, care se află la prima participare la Colocviile Putnei, precum Claudia Rapp, profesor la Universitatea din Viena, membră a Academiei de Științe a Austriei, membră corespondentă a Academiei Britanice, reputata cercetătoare de origine rusă stabilită în Franța, Vera Tchentsova, Daniel Ursprung, de la Universitatea din Zürich, Adinel Ciprian Dincă, de la Universitatea „Babeş-Bolyai” Cluj- Napoca. Acești noi reputați oaspeți se alătură colaboratorilor consacrați ai Centrului de Cercetare și Documentare „Ștefan cel Mare”, cercetători și profesori universitari de la Paris, Sofia, București, Iași şi Sibiu.
Deschiderea simpozionului va avea loc la Mănăstirea Putna astăzi, 30 august, la ora 16:00, în prezenţa Înaltpreasfințitului Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuţilor. În cadrul festivităţii de deschidere din Sala Mare a Casei Domnești se vor lansa ultimele numere apărute din revista „Analele Putnei”, un volum dedicat regretatului profesor Dumitru Năstase și monografia Mănăstirii Dragomirna.
Mai multe detalii despre Colocviile Putnei, ediția a 20-a, puteți afla consultând pagina de internet a Centrului „Ștefan cel Mare”, www.centrulstefancelmare.ro. Centrul de Cercetare și Documentare „Ștefan cel Mare” al Mănăstirii Putna a fost înfiinţat la 2 ianuarie 2005, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Pimen. Scopul centrului este cercetarea istoriei epocii ștefaniene și a istoriei Mănăstirii Putna.