De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Colocviu de teologie patristică la Tesalonic, Grecia
În perioada 5-7 noiembrie 2019, s-a desfășurat la Tesalonic Colocviul internațional intitulat „Atanasie al Alexandriei și Ilarie de Poitiers: provocări doctrinare în secolul al IV-lea între Răsărit și Apus”. Colocviul a fost organizat de Facultatea de Teologie a Universității „Aristotel” din Tesalonic, în cooperare cu Facultățile de Teologie Catolică și Protestantă ale Universității din Strasbourg și cu Centrul de Studii Patristice al Patriarhiei Ecumenice.
Colocviul a debutat cu o sesiune festivă ținută la Mănăstirea Vlatadon, acolo unde se află și sediul Centrului de Studii Patristice al Patriarhiei Ecumenice, în prezența Preasfințitului Părinte Nikiforos, Episcop de Amoreea, care a transmis mesajul Sanctității Sale Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului. Următoarele sesiuni de comunicări și dezbateri au avut loc la Facultatea de Teologie a Universității „Aristotel”.
La colocviu au participat profesori de Patristică de la diferite facultăți, printre care: Michele Cutino, Françoise Vinel, Christophe Guignard (Strasbourg), Pablo Argarate (Graz), Symeon Paschalidis, Theodoros Pittaras, Vassileios Tsigkos, Christos Filiotis (Tesalonic) ș.a. Din partea Facultății de Teologie „Justinian Patriarhul” din București a participat dr. Eugen Maftei, asistent la disciplina Patrologie și literatură patristică.
„Au fost abordate mai multe aspecte ale învățăturii celor doi Părinți ai Bisericii, Atanasie cel Mare și Ilarie de Poitiers, între care: terminologia trinitară folosită de aceștia, raportul lor cu tradiția Sfinților Părinți, respectiv cu filosofia vremii, contribuția personală la clarificarea unor aspecte doctrinare, precum și asemănările și deosebirile dintre cei doi Părinți cu privire la temele teologice abordate”, ne-a spus asist. univ. dr. Eugen Maftei.