La opt ani de la trecerea la Domnul a vrednicului de pomenire Arhiepiscop Justinian Chira, cel care a păstorit Eparhia Maramureșului și Sătmarului mai bine de un sfert de secol (1990‑2016), miercuri, 30 octombrie,
Comemorare a eroilor de război la Timişoara
La Catedrala Mitropolitană și la Muzeul Național al Banatului din Timişoara, memoria eroilor şi a veteranilor de război din Regimentul 6 Artilerie Grea „Tribunul Axente Sever” a fost cinstită de urmașii acestora printr-o slujbă de pomenire şi prin depunerea unei coroane de flori.
Evenimentul a fost organizat vineri, 20 august, de profesorul Laurenţiu Mioc, cu sprijinul părintelui arhidiacon Eugen Goanță, administratorul Catedralei Mitropolitane, al lui Claudiu Ilaș, managerul Muzeului Național al Banatului din Timișoara, al generalului de brigadă dr. Dan Ionescu, comandantul Brigăzii 18 Cercetare-Supraveghere „Decebal”, precum și al locotenent-colonelului Sorin Homeag, comandantul Spitalului Clinic Militar de Urgență „Dr. Victor Popescu”.
Slujba Parastasului pentru eroii şi veteranii de război din Regimentul 6 Artilerie Grea „Tribunul Axente Sever” a fost oficiată de părintele Dumitru Vana și părintele Vasile Câmpean, slujitori ai lăcaşului de închinare. Au participat un grup de militari ai Brigăzii 18 Cercetare-Supraveghere „Decebal”, locotenent-colonelul Radu Purda, reprezentantul comandantului Spitalului Clinic Militar de Urgență numit, locotenent-colonelul Sorin Homeag, generalul de brigadă în retragere Constantin Mărăcine, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război - filiala Timiş, precum şi urmaşii veteranilor de război din regimentul menţionat.
Înfiinţat în anul 1923, acest regiment a avut garnizoana de reşedinţă la Alba Iulia, apoi în comuna Floreşti din judeţul Cluj, la Sibiu şi Timişoara. A participat în campania Armatei române împotriva Uniunii Sovietice din al Doilea Război Mondial, sprijinind acţiunile de luptă ale trupelor române şi germane la trecerea Prutului, trecerea Nistrului şi cucerirea Odessei, până la 23 august 1944. După lovitura de stat din această dată, regimentul a luat parte, în cooperare cu trupele româno-sovietice, la acţiunile de luptă împotriva trupelor germano-maghiare, sprijinind eliberarea zonei petrolifere din Valea Prahovei, eşecul ofensivei germano-maghiare asupra Timişoarei şi revenirea nord-vestului Transilvaniei la teritoriul naţional al României.
Sub conducerea veteranului de război Constantin Călina, veteranii acestui regiment au organizat în perioada 1987-2011, în data de 20 august a fiecărui an, manifestări în memoria celor căzuţi pe câmpul de luptă. Această dată a fost aleasă întrucât numeroşi membri ai regimentului au încetat din viaţă în urma ofensivei sovietice declanşate la 20 august 1944 pe aliniamentul Iaşi-Chişinău.