Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Comemorarea patriotului ardelean Vasile Goldiș în satul său
Duminica a 33-a după Rusalii a fost un moment de înălțare duhovnicească pentru credincioșii Parohiei „Vasile Goldiș”, Protopopiatul Ineu, județul Arad, întrucât în mijlocul lor s-a aflat Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului. Înaltpreasfinția Sa a poposit în această parohie atât pentru a-i întări duhovnicește pe credincioși la începutul Triodului, cât și pentru a-l comemora pe marele patriot Vasile Goldiș, corifeul Marii Uniri, care, la data de 10 februarie 1934, a trecut la cele veșnice.
La sosirea în Parohia „Vasile Goldiș”, chiriarhul locului a fost întâmpinat de părintele Adrian Zaha, protopopul Ineului; părintele Pavel Purice, fost paroh al comunității; părintele paroh Florin-George Culda; părintele Darius Pasc de la Parohia Bonțești; Emanuel Horhat, primarul comunei Beliu; Sergiu Paul, subprefect al Aradului; prof. Ioan Marius Grec, decanul Facultății de Științe Umaniste, Politice și Administrative din cadrul UVVG Arad; Doru Sinaci, directorul Bibliotecii Județene „A.D. Xenopol” din Arad; membri ai Consiliului parohial, precum și un număr mare de credincioși.
Înaltpreasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți. Chiriarhul a fost însoțit de arhid. Tiberiu Ardelean, inspector eparhial.
În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei a spus că prin ajutorul Bisericii se întreține în sufletele credincioșilor rugăciunea ca înălțare continuă spre Dumnezeu, întărind virtuțile și fapta bună.
La sfârșitul Sfintei Liturghii s-a săvârșit un Parastas întru pomenirea lui Vasile Goldiș, la 86 de ani de la trecerea lui în veșnicie. În acest cadru, Înaltpreasfinția Sa a evocat modul în care corifeul Marii Uniri, Vasile Goldiș, a ilustrat contribuția Bisericii Ortodoxe Române la dezvoltarea țării. Profesorul Ioan Marius Grec a prezentat cu această ocazie personalitatea lui Vasile Goldiș ca om politic, de cultură și activitatea sa merituoasă depusă în slujba patriei.